L’Institut de Salut Carlos III finança 9 projectes nous de recerca de l’IRBLleida

REDACCIÓ
Publicat: 
04-12-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • L’Institut de Salut Carlos III finança 9 projectes nous de recerca de l’IRBLleida
 • L’Institut de Salut Carlos III finança 9 projectes nous de recerca de l’IRBLleida

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha rebut finançament per a 9 nous projectes de recerca a la convocatòria de projectes de recerca en salut (fons d’investigació en salut [FIS]) de l’Institut de Salut Carlos III. En la mateixa convocatòria l’Acció estratègica en salut (AES), l’Institut també ha rebut finançament per contractar tres doctors d'acreditada trajectòria investigadora, una investigadora jove i un gestor de recerca. A més, la dotació es completa amb dues ajudes de mobilitat i tres ajudes en xarxes temàtiques d’investigació cooperativa en salut (RETICs). En total, l’IRBLleida rebrà 1.908.030 € de finançament.

En el cas dels nous projectes, aquesta dotació econòmica permetrà finançar projectes de diferents àmbits com l’Atròfia Muscular Espinal, l’Esclerosi Lateral Amiotròfica, el Parkinson, l’ictus, l’apnea obstructiva del son, el càncer d’endometri i pulmó, la creació d’un entorn de simulació per assaigs i la precarietat sociolaboral i salut. Totes aquestes ajudes permeten fomentar i impulsar la recerca biomèdica a Lleida amb la contractació de personal i la posada en marxa de recerques pioneres. En total, l’IRBLleida rebrà 970,783 € per finançar els projectes durant 3 anys, del 2021 al 2023.

Els projectes que s’han concedit són:

 • ‘Anàlisi dels efectes beneficiosos del tractament amb fàrmacs inhibidors de la calpaina i teràpies combinades sobre l’Atròfia Muscular Espinal’, liderat per la professora de la Universitat de Lleida (UdL) i responsable del grup Unitat de senyalització neuronal, Rosa Maria Soler. Dotació: 82.280€.
 • ‘ Metabolisme lipídic intracel·lular, processament d’ARNm i estrès cel·lular en la cruïlla de la fisiopatologia de l’Esclerosis Lateral Amiotròfica, liderat pel professor de la UdL i investigador principal del grup Fisiopatologia metabòlica, Manel Portero. Dotació: 214.170€.
 • ‘Efectes de la combinació del tapis rodant d’un entorn virtual gamificat amb l’estimulació cerebral no invasiva en la malaltia de Parkinson: assaig clínic aleatoritzat, liderat per la professora de la UdL i investigadora del Grup de Recerca de cures de salut (GRECS), Helena Fernández. Dotació: 62.920€.
 • ‘Determinació del temps d’inici de l’ictus isquèmic i el teixit recuperable mitjançant la firma òmica: OMIC IS BRAIN’, liderat pel facultatiu especialista de Neurologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV), professor de la UdL i responsable del grup Neurociències clíniques, Francesc Purroy. Dotació: 185.130€.
 • ‘Transcripció i ‘machine learning’ per assistir a la presa de decisions clíniques amb pacients amb sospita d’apnea obstructiva del son’, liderat per l’investigador principal del grup Investigació translacional en medicina respiratòria, David de Gonzalo. Dotació: 147.620€.
 • ‘Paper d’ARID1A en la carcionogènesi endometrial depenent de context. Anàlisi dels mecanismes moleculars i possibles implicacions terapèutiques’, liderat per la professora de la UdL i investigadora principal del grup Patologia oncològica, Núria Eritja. Dotació: 87.120€.
 • ‘Biopsia líquida utilitzant el sobrenedant líquid pleural i el plasma per a l’estudi del perfil mutacional en el càncer de pulmó’, liderat pel Cap de servei de Medicina Interna de l’HUAV, professor de la UdL i responsable del Grup de recerca de biomarcadors en càncer (GReBiC), José Manuel Porcel. Dotació: 96.800€.
 • ‘Desenvolupament d’un entorn de simulació com eina de suport al disseny d’estudis i assaigs clínics’, liderat pel professor de la UdL i responsable del grup Biologia de sistemes i mètodes estadístics per a la recerca, Albert Sorribas. Dotació: 43.318€
 • ‘Treball agrícola i migració a Espanya: precarietat sociolaboral i salut (PSLyS)’, liderat per la professora de la UdL i investigadora del Grup de Recerca de cures de salut (GRECS), Erica Briones. Dotació: 51.425€.

En la mateixa convocatòria de l’Acció estratègica en salut, s’han concedit tres contractes Miguel Servet. Es tracta d’una actuació que permet contractar doctors d'acreditada trajectòria investigadora, incloent-hi el finançament d'un projecte de recerca. En aquest cas, la dotació de cada ajuda és de 242.500€. També s’ha concedit al Grup de Medicina Respiratòria un contracte d’una persona investigadora en formació, dotat amb 82.400€ per tres anys. D'altra banda, també s’han aconseguit 80.598€ per a la contractació d'un gestor de projectes durant tres anys.

Les altres ajudes rebudes es divideixen en  ajudes de mobilitat i de treball en xarxa, les conegudes RETICS que seran pels grups de Neurociències clíniques, Neuroimmunologia i el Grup de recerca translacional vascular i renal

Projectes de recerca en salut

L’Institut de Salut Carlos III ofereix diferents programes de finançament de projectes de recerca. En aquest cas, es tracta d’una de les actuacions estrella de l’Acció estratègica en salut (AES). L'Institut de Salut Carlos III és l'organisme gestor de les activitats de l'Acció estratègica en salut (AES), englobada en el Pla estatal de recerca científica, tècnica i d'innovació. L’AES s'executa a través d'una única convocatòria competitiva anual i desenvolupa les actuacions  dels diferents programes estatals.

L’AES té com a objectius principals fomentar la salut i el benestar de la ciutadania, així com desenvolupar els aspectes preventius, diagnòstics, curatius, rehabilitadors i pal·liatius de la malaltia, reforçant i incrementant per a això la competitivitat internacional de l’R + D + I del Sistema Nacional de Salut i de les empreses relacionades amb el sector.

Comparteix

També t'interessarà