L’Institut d’Estudis Ilerdencs proposa recordar els fets d’octubre de 1934 en un nou cicle

REDACCIÓ / Arnau Coma
Publicat: 
24-09-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L’Institut d’Estudis Ilerdencs proposa recordar els fets d’octubre de 1934 en un nou cicle
    Peu de foto: 
    Nou cicle que inclou dos col·loquis i un concert ©Paeria de Lleida

L’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) iniciarà el cicle ‘L’hora és greu i gloriosa: noranta anys dels fets d’octubre de 1934’, per commemorar aquest moment clau de la història de Catalunya. El cicle, que tindrà lloc els dies 1, 3 i 8 d’octubre, inclourà dos col·loquis i un concert.

Organitzat per la Secció de Geografia i Història de l’IEI, el cicle es va presentar en un acte a l’Aula Magna, amb la presència de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i el director, Andreu Vàzquez. Rufach va explicar que l’objectiu és reflexionar sobre els fets del 6 d’octubre de 1934, quan el president Lluís Companys va proclamar l’Estat Català dins la República espanyola. Aquest acte va ser una resposta al bloqueig de l’autogovern català després de la victòria electoral de Gil Robles i els governs de Lerroux. Dos dies després, el govern català va ser empresonat, l’autonomia suspesa, i l’exèrcit va ocupar els carrers, amb més de 7.000 presos polítics.

Rufach va destacar la importància de recordar el passat per entendre el present, animant especialment els joves a assistir a les jornades per establir connexions entre els fets del 1934 i els ocorreguts el 2017. Vàzquez, per la seva banda, va defensar la preservació de la memòria col·lectiva, afirmant que recordar aquests episodis és essencial per entendre el futur del país.

El cicle començarà l'1 d'octubre amb el col·loqui ‘1934-2017: una reflexió comparada’, que analitzarà els fets d’ambdós anys amb la participació de Jaume Barrull, Agustí Alcoberro i Antonieta Jarne. El 3 d’octubre, el col·loqui ‘Noranta anys dels fets d’octubre’ reunirà Oriol Falguera, Fermí Rubiralta i Marta Alòs per actualitzar les aportacions historiogràfiques sobre els esdeveniments de 1934. Finalment, el 8 d’octubre, el grup Guerrilla Folk oferirà un concert-lectura amb un repertori de músiques tradicionals de revolta i resistència.

Programa

Dimarts, 1 d’octubre de 2024

Col·loqui
‘1934-2017: una reflexió comparada’  
Jaume Barrull, Agustí Alcoberro i Antonieta Jarne  
18.00 h - Aula Magna + Canal Streaming ieicultura.cat

Dijous, 3 d’octubre de 2024

Col·loqui  
‘Noranta anys dels fets d'octubre’  
Oriol Falguera, Fermí Rubiralta i Marta Alòs  
18.00 h - Aula Magna + Canal Streaming ieicultura.cat 

Dimarts, 8 d’octubre de 2024

Concert-lectura
Guerrilla Folk  
18.00 h - Aula Magna

Comparteix

També t'interessarà