L’Institut Joan Oró estrena una Aula ATECA per impulsar la formació tecnològica en els ensenyaments esportius
L’Institut Joan Oró de Lleida ha estat seleccionat com un dels 71 centres educatius de Catalunya per transformar les seves aules d’ensenyaments professionals en Aules de Tecnologia Aplicada (ATECA). Aquesta iniciativa, implementada durant el curs 2024-2025, busca millorar la qualitat educativa en els cicles formatius, especialment en la família d’activitats físiques i esportives i els ensenyaments esportius que ofereix el centre. Gràcies a una assignació pressupostària de 55.000 euros provinents dels fons europeus Next Generation, el centre ha dotat una aula amb equipaments tecnològics d’avantguarda. Aquesta inversió impactarà directament en la formació de l’alumnat dels cicles formatius de grau mitjà de Guia en el Medi Natural i de Temps de Lleure, dels cicles formatius de grau superior d’Ensenyament i Animació Socioesportiva i de Condicionament Físic, així com dels Estudis de Règim Especial d’Esports de Salvament i Socorrisme i Futbol.
Segons la directora de l’INS Joan Oró, Imma Romero, “el fet de comptar amb una aula ATECA és un impuls molt important per a la formació i el futur professional dels nostres alumnes. La implantació d’aquesta aula reforça el compromís de l’INS Joan Oró amb una formació de qualitat i adaptada a les necessitats del mercat laboral actual”. Romero també destaca que aquesta iniciativa permetrà que l’alumnat tingui accés a recursos tecnològics capdavanters, preparant-los per afrontar amb èxit els reptes professionals del futur.
L’Aula ATECA de l’INS Joan Oró s’organitza en quatre àmbits diferenciats, equipats amb tecnologies innovadores per complementar la formació teòrica i pràctica. Un dels àmbits és el de valoració esportiva, amb plataformes de Bosco, encoders rotatius i de força, i cèl·lules fotoelèctriques per mesurar la força en extremitats inferiors, la velocitat de reacció, la força generada en exercicis i l’acceleració en corredors, aportant dades precises per a la valoració del rendiment esportiu.
Un segon àmbit treballa la realitat virtual (VR), amb quatre ulleres de realitat virtual i dos dels millors softwares del mercat per a emergències mèdiques i primers auxilis, millorant la preparació de l’alumnat en situacions crítiques. El tercer àmbit és el de tecnologia chroma, amb un equip complet per a gravacions d’àudio i vídeo, facilitant la creació de continguts multimèdia d’alta qualitat per a projectes educatius i professionals. Finalment, el quart àmbit se centra en la utilització de drons en el món esportiu, amb quatre drons d’última generació capaços de realitzar seguiments, esquivar obstacles i volar de manera autònoma, oferint a l’alumnat formació sobre com integrar aquesta tecnologia en activitats esportives i d’oci.
L’Institut Joan Oró és un referent en la demarcació de Lleida, i un dels pocs centres a Catalunya, que ofereix una àmplia varietat d’itineraris dins de la família professional d’activitats físiques i esportives. Entre aquests es troben el Grau Mitjà de Guia en el Medi Natural i de Temps de Lleure, els Graus Superiors d’Ensenyament i Animació Socioesportiva i Condicionament Físic, els Estudis de Règim Especial (EREE) d’Esports de Salvament i Socorrisme i Futbol, i la doble titulació en Batxillerat esportiu (Batxillerat + CFGM EREE).
Amb aquesta transformació tecnològica, l’INS Joan Oró es consolida com un referent en la formació de professionals en el sector esportiu, adaptant-se a les necessitats del mercat laboral i oferint als seus estudiants les eines necessàries per al futur.