L’IRB crea un programa per prevenir problemes vasculars

REDACCIÓ
22-12-2018
  • L’IRB crea un programa per prevenir problemes vasculars

Investigadors lleidatans han creat un programa informàtic per mesurar els petits vasos que irriguen les artèries. El projecte, liderat per la Universitat de Lleida (UdL) i Servei Cientificotècnic Udetma de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), obre les portes per a un futur sistema de diagnòstic molt precoç de la malaltia ateromatosa −de la presència de greix a les artèries– i de futurs problemes cardiovasculars. I és que determinar la densitat d’aquests petits vasos sanguinis és el pas previ per valorar la inflamació i posterior formació de plaques de greix a les artèries.

Fins al moment, aquesta tècnica es realitza de forma manual, per la qual cosa depèn de professionals especialitzats i de la seua subjectivitat. El nou mètode automàtic, publicat a començaments del mes de setembre a la revista de la Federació Mundial d’Ultrasons en Medicina i Biologia, Ultrasound in Medicine & Biology, ha estat validat en un grup d’un total de 186 homes i dones d’entre vint i setanta anys de Lleida, mitjançant un estudi comparatiu que va analitzar l’efectivitat del sistema manual i el nou programa automàtic.

En aquest sentit, més de seixanta dels participants en la mostra de l’estudi eren voluntaris sans. Estudis científics previs han demostrat que problemes als petits vasos sanguinis són la primera etapa de l’ateromatosa, una malaltia degenerativa que es detecta sobretot en pacients d’edat avançada i que afecta fonamentalment les artèries de calibre gran i mitjà. La nova eina ideada pels investigadors del Grup de Biologia de Sistemes i Mètodes Estadístics per a la Investigació i el Grup de Computació Distribuïda permet una visualització directa, quantitativa i no invasiva d’aquests petits vasos, coneguts també com a vasa vasorum. Segons expliquen des de l’IRBLleida, aquest nou software permet fer una valoració de la inflamació de manera precoç i evitar futurs episodis cardiovasculars, a més d’evitar la variabilitat de la lectura manual feta per part de professionals amb una formació especialitzada.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next