L'IRB publica el segon qüestionari de qualitat de vida per persones amb peu diabètic

ACN
22-09-2021
  • L'IRB publica el segon qüestionari de qualitat de vida per persones amb peu diabètic

Un equip de recerca, format per membres dels Serveis d'Endocrinologia i Nutrició dels hospitals universitaris Arnau de Vilanova de Lleida i de la Santa Creu i Sant Pau, ha validat el qüestionari de qualitat de vida per persones amb ferides cròniques anomenat Cardiff Wound Impact Schedule (CWIS) en castellà en un grup de persones diabètiques amb úlceres als peus (peu diabètic). Fins ara, el citat qüestionari, que es va crear en versió original en anglès, no estava validat en població espanyola. Aquest estudi, que s’ha publicat a la revista Journal of Clinical Medicine, ha analitzat la qualitat de vida de 141 persones amb ferides cròniques als peus mitjançant l’adaptació i validació a l’espanyol d’aquest qüestionari. El qüestionari es troba disponible en la pàgina web de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

Aquesta validació segueix el treball iniciat l’any 2020 en què aquest grup de recerca va validar també en castellà el qüestionari Diabetic Foot Ulcer Scale-Short Form (DFS-SF). “Treballem per adaptar a la nostra població qüestionaris validats en altres països per demostrar la seva validesa i fiabilitat” ha explicat la primera autora de l’article i investigadora del Centro de Investigación Biomédica en Red en Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM), l’IRBLleida  i l’Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau, Minerva Granado. “Hem confirmat la validesa del qüestionari, però calen més estudis a l’Estat espanyol per conèixer la seva aplicabilitat a una gran part de la població afectada” ha afegit Granado.

Les úlceres del peu diabètic afecten negativament la qualitat de vida de les persones amb diabetis. Per aquest motiu, el personal investigador ha considerat necessari adaptar aquest qüestionari validat en l'àmbit internacional per al seu ús a l'Estat espanyol. Les persones diabètiques que han participat en l'estudi són pacients de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Es van revisar variables clíniques de cada persona participant i també es van fer entrevistes personals per conèixer en detall la situació de cada persona. 

L’equip de recerca està format per personal investigador de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), la Universitat de Lleida (UdL), la Unitat de Peu Diabètic de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV), el Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el Centro de Investigación Biomédica en Red Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM) de l’Instituto de Salud Carlos III, la Universitat d’Alacant, el Grupo Nacional de Estudio y Asesoramiento de Úlceras por Presión (GNEAUPP), i el Departament de Medicina de la Universitat de Vic i Universitat de la Catalunya Central. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?