Llardecans restaurarà i obrirà al públic la farmàcia més antiga de Catalunya conservada en un mateix emplaçament
L’Ajuntament de Llardecans restaurarà i museïtzarà la Farmàcia de Cal Tomàs de l’Apotecari. La Farmàcia Piñol es va obrir al públic l’any 1848 i va estar en funcionament fins la dècada del 1980. Es tracta de la farmàcia més antiga de Catalunya que s’ha mantingut en un mateix emplaçament. Des de la seva creació a mitjans del segle XIX no ha patit cap canvi estructural i s’hi conserven el mobiliari, ceràmiques, materials, productes de farmàcia i documentació originals. La previsió és que els treballs de restauració s’allarguin durant dos anys.
L’objectiu és convertir la Farmàcia Tomàs Piñol en un espai visitable, així com recuperar, preservar i estudiar el patrimoni que conté. El projecte inclou la restauració dels mobles al seu estat original, així com dur a terme un inventariat dels productes medicinals i tota la documentació existent. Entre aquesta documentació es troben formulacions i llistes de comptabilitat amb receptaris i prescripcions a la població. Informació que, segons el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, suposa un llegat material i immaterial d’enorme valor.
La Farmàcia Piñol es va declarar Bé Cultural d'Interès Local l’any 2007 i es preveu promoure la seva protecció a nivell nacional. El procés per dur a terme la restauració i museïtzació s’inicia aquest 2021 després de tancar un acord amb la família Pinyol, encara propietària de l’establiment. És un projecte en el qual el consistori porta anys treballant i que compta amb la implicació dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, el Museu de Lleida, l’Arxiu de Lleida, el Centre de restauració de Béns Mobles de Sant Cugat, el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya i la Comunitat de Municipis del Segrià Sec.
El regidor d’Urbanisme i Patrimoni de l’Ajuntament de Llardecans, Josep Mateu, ha remarcat la importància de l’acord per ‘preservar un patrimoni únic’. En aquest sentit, el consistori destaca especialment la implicació i el paper clau del Delegat de Cultura a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, per aconseguir aquest acord que permetrà recuperar aquest llegat per Llardecans i Catalunya