Lleida, amb el Dia Mundial del Teatre

redacció
28-03-2017
  • Lleida, amb el Dia Mundial del Teatre
  • Lleida, amb el Dia Mundial del Teatre

Lleida es va afegir ahir a les activitats organitzades en diversos països amb motiu del Dia Mundial del Teatre. Així, a la Biblioteca Pública, Toar va unir aquesta efemèride amb la del Dia Mundial de la Poesia, que es va celebrar la setmana passada. Per això, en la primera part de l’acte, va tenir lloc la lectura del manifest del Dia Mundial del Teatre, així com de textos de Petits passatges teatrals indispensables i de Paraules de terra.

En la segona, dedicada a la poesia, el manifest va homenatjar el poeta lleidatà Jaume Agelet i Garriga. Per la seua part, el vestíbul del Teatre Municipal de l’Escorxador de la capital del Segrià va acollir la presentació de Creacions teatrals dels alumnes del CFGS en Tècniques d’Actuació Teatral. A la sala 1 del mateix teatre es va representar Hotel Delight. En l’àmbit internacional, aquest any ha sigut l’actriu Isabelle Huppert (París, 1953) l’encarregada d’elaborar el manifest del Dia Mundial del Teatre, que ahir es va llegir en diferents institucions, entre aquestes, la seu de la Unesco, a París, per commemorar una data promoguda per l’Institut Internacional del Teatre fa cinquanta-cinc anys. Per a la protagonista d’Elle, vuitena dona que redacta el manifest en la història de l’efemèride, la importància del teatre és que la clau es troba “en l’altre, en el diàleg, en l’absència d’odi, en l’amistat entre els pobles”, un ens que “protegeix i acull”, i va advertir els governants que es fixin en “els beneficis inimaginables” que aporta. El manifest d’aquest any afirma, així mateix, que el teatre és “un resistent supervivent a guerres, censures i falta de diners”.

El primer missatge, de l’artista francès Jean Cocteau

El Dia Mundial del Teatre se celebra el 27 de març i va ser instaurat per l’Institut Internacional del Teatre el 1961. Des d’aleshores, una personalitat rellevant d’àmbit internacional és convidada a fer una reflexió sobre Teatre i una cultura de pau. Així, el primer missatge de la jornada el va escriure l’artista francès Jean Cocteau, el 1962, el dia de l’obertura del Teatre des Nations a París.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com afrontes l'arribada del setembre?