Lleida balla sota les espurnes de la Gran Nit del Foc

REDACCIÓ
Publicat: 
02-10-2022
Actualitzat: 02-10-2022 13:11
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida balla sota les espurnes de la Gran Nit del Foc
    Peu de foto: 
    Miquel de Santiago
  • Lleida balla sota les espurnes de la Gran Nit del Foc
    Peu de foto: 
    Miquel de Santiago
  • Lleida balla sota les espurnes de la Gran Nit del Foc
    Peu de foto: 
    Miquel de Santiago

Aquesta passada nit Lleida va tenir el foc com a gran protagonista. Al crit de “Canya a la banya!!!”, els diables encenien la metxa de la XXVI edició de la Gran Nit de Foc i il·luminaven l’avinguda Blondel, on des de mitja tarda hi havia la plantada del bestiari que va intervenir.

L’Asparrac de Tragó, el Drac d’Olivella i el Drac Espurna de Calafell van portar el seu foc a Lleida, juntament amb els Marraquets, el Drac Carrincló, els Diables de Lleida, els Dimonis dels Trons i la supervisió del Marraco. Plegats van intervenir en la Gran Nit de Foc, amb la col·laboració i saber fer del grup Xip-Xap i la música de la Banda Retocada i els Carreter-Colla de Grallers.

L’espectacle va començar a mitja tarda amb la plantada de les Bèsties, que va permetre conèixer i gaudir de prop d’aquestes figures arrelades en la cultura popular d’arreu de Catalunya. L'actual Drac d'Olivella és una de les figures més antigues del bestiari, i per garantir la seva bona conservació i dignificar la figura, limita les sortides a actuacions fora de la seva vila.

La figura d’aquest element contrasta amb la dels seus companys de Nit de Foc: el Drac Espurna i l’Asparrac, ambdós de molt recent creació. El primer és una de les darreres incorporacions al bestiari català, ja que es va recuperar el març passat, després de dècades de no poder gaudir d’aquest element en les festes folklòriques de Calafell. Per altra part, Tragó de Segre va batejar l’Asparrac fa poc més d’un mes, aprofitant la Setmana Cultural de la localitat. Aquest nou element de la imatgeria festiva de Tragó representa un drac. Per a l’elecció del seu nom, la gent del poble va fer una "pluja d’idees", les quals es van sotmetre a votació popular.

Abans d'iniciar-se la Gran Nit de Foc, també a l'avinguda blondel, va tenir lloc el correfoc infantil, a càrrec de la Colla infantil dels Diables de Lleida.

Comparteix

També t'interessarà