Lleida commemora les persones refugiades amb murals de grans dimensions

REDACCIÓ
Publicat: 
17-06-2022
Actualitzat: 17-06-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida commemora les persones refugiades amb murals de grans dimensions
    Peu de foto: 
    Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida

El pròxim 20 de juny, Dia Mundial de les Persones Refugiades, les entitats de l'Eix Migracions i Refugi de la Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida han organitzat diverses activitats de sensibilització per visibilitzar les condicions de vida precàries i el tractament que reben milions de persones refugiades i desplaçades arreu del món a conseqüència de no tenir accés a vies legals i segures que els permetin migrar amb dignitat.

El lleidatà Llukutter, artista social i impulsor del projecte d’art urbà i d’acció comunitària Creativitats Urbanes, serà l'encarregat de pintar un mural de grans dimensions amb el lema "Lleida ciutat acollidora" a la canalització del riu Segre a Lleida . L'acció compta amb la col·laboració del Departament d'Igualtat i Feminismes i el treball conjunt amb l'Àrea de Cooperació i del Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l'Ajuntament de Lleida. 

A partir de les 19h de la tarda tindrà lloc una concentració a la Plaça Paeria on es farà lectura dels manifestos i persones refugiades en primera persona explicaran el seu propi testimoni. Enguany, per commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades, les entitats de l'Eix Migracions i Refugi volen posar èmfasi en la necessitat d'acollir dignament a les persones desplaçades sigui quin sigui el seu origen.
La tinent d'alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, llegirà el comunicat impulsat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, amb una especial atenció a la situació de vulneració dels drets de les dones (que representen un 50% de les persones refugiades), afegint les violències masclistes a les dificultats del procés migratori.

La Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida recorda que "actualment, hi ha més de 60 conflictes armats actius al món. Malgrat això, l'any 2021 només un 10'5% de les peticions d'asil a l'Estat espanyol van obtenir una resolució favorable". En aquest sentit, afirma que "la guerra a Ucraïna ha evidenciat que, si hi ha voluntat política, es pot garantir l'acollida digna i la regularització per a les persones desplaçades".

Del 14 de juny al 14 de juliol, també es pot visitar l'exposició "Refugiats", de Garrigues Cooperació al Centre Cívic de l'Ereta. Una mostra gràfica al voltant de les persones refugiades pel conflicte armat a Colòmbia. 

Iniciativa Legislativa Popular Regularizacion Ya

Paral·lelament, la Coordinadora d'ONGD i aMS ha convidat a Lleida a activistes del moviment estatal "Regularizacion Ya", impulsors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la regularització de mig milió de persones a l'Estat Espanyol. A les 10.30h a la plaça de la Pau, hi ha programada una roda de premsa per presentar la ILP i on participaran membres de les entitats de la demarcació de Lleida que s’han adherit a la campanya. En aquest sentit, també està previst que les activistes de Regularizacion Ya puguin mantenir reunions amb diferents representants polítics de les administracions locals.

Dia Mundial de les Persones Refugiades 

El Dia Mundial de les Persones Refugiades és una efemèride anual celebrada el 20 de juny i promoguda per les Nacions Unides que té l'objectiu de rescatar de l'oblit la situació que viuen milions de persones refugiades, apàtrides, desplaçades o sol·licitants d'asil que actualment hi ha al món.

Les persones refugiades són aquelles que s’han vist obligades a fugir del seu país i buscar protecció internacional per patir persecució per raons de raça, polítiques, nacionalitat, d’identitat cultural o de gènere, religió o per pertànyer a un grup social determinat. També poden ser víctimes del tràfic de persones o violència de gènere, fugir de la guerra o contextos violents, conflictes armats o per l’emergència ambiental.

Comparteix

També t'interessarà