Lleida desplega una àliga per fer fora tudons, coloms i estornells
Vols de rapinyaires s’han començat a fer aquest dilluns en diversos punts de Lleida amb l’objectiu de dissuadir coloms, tudons, estornells i altres aus de nidificar o concentrar-se en espais urbans. Aquesta acció forma part del Pla de reforç d’actuacions de seguiment i control d’aus, impulsat per la Regidoria de Sostenibilitat de la Paeria, i tindrà continuïtat durant tot el mes de juny.
Els vols es fan amb una àliga Harris, una espècie que s’adapta bé a entorns urbans gràcies als seus desplaçaments curts i propers al terra. L’actuació es concentra a la Rambla de Ferran i a l’avinguda de Doctora Castells, amb freqüència diària i en franges horàries variables.
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i la primera tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, han visitat la primera sessió a l’avinguda Francesc Macià.
Aquesta intervenció s’emmarca en un pla amb horitzó 2030 que combina mètodes de prevenció, acció i sensibilització. L’alcalde, Fèlix Larrosa, va explicar que les principals accions seran la retirada de nius, la presència de depredadors naturals, l'ús de pirotècnia i espantalls acústics o diferents actuacions cinegètiques, a banda dels vols dissuasius amb l'àliga.
Pel que fa als coloms, s’intensifiquen les accions ja existents. Es revisaran els edificis on s’ha detectat presència habitual per promoure mesures dissuasives per part dels propietaris, com la col·locació de xarxes, punxes o el tancament d’accés a espais sense ús. També s’identificaran punts per a la instal·lació de gàbies de captura controlada.
El pla preveu actuacions progressives durant quatre anys (2026–2030), tot i que algunes mesures ja estan en marxa. S’han eliminat nius en zones amb alta activitat de tudons, es fan controls setmanals i, des del març, s’actua intensament sobre edificis. A més dels vols amb falconeria iniciats aquest juny, s’impulsarà enguany la cria de polls de falcons urbans amb el sistema hacking. El 2026 es preveu formalitzar un contracte extern per mantenir les actuacions fins al final del pla, amb seguiment i avaluació constants.
Larrosa va destacar la importància de la implicació ciutadana en l’eficiència de les mesures evitant que “que s’alimenti aquests animals” i involucrant als propietaris d’edificis “perquè col·laborin amb aquests esforços”.