⏯️ Lleida dona la benvinguda a Indíbil i Mandoni

ACN
Publicat: 
10-12-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Lleida dona la benvinguda a Indíbil i Mandoni
  • ⏯️ Lleida dona la benvinguda a Indíbil i Mandoni
  • ⏯️ Lleida dona la benvinguda a Indíbil i Mandoni
  • ⏯️ Lleida dona la benvinguda a Indíbil i Mandoni
  • ⏯️ Lleida dona la benvinguda a Indíbil i Mandoni

Lleida ha donat la benvinguda aquest divendres a l'escultura d'Indíbil i Mandoni que, després d'un any d'absència, ja torna a comandar l'entrada al centre de Lleida per l'Arc del Pont. Tot i que l'estàtua de bronze va arribar dijous, no s'ha destapat fins aquest divendres a la tarda en un acte inaugural per celebrar la seva restauració, que ha aplegat uns 200 veïns, a més de representants institucionals. Amb aquesta restauració, l'escultura recupera la llança, la funda de la falcata i la cadena que li mancaven, a més de la pàtina negra original que s'havia perdut en uns treballs de neteja anteriors. L'actuació ha tingut un cost d'uns 60.000 euros, cofinançats pel Departament de Cultura i la Paeria de Lleida.

L'acte de rebuda del conjunt escultòric, organitzat per la Paeria de Lleida, ha comptat amb els parlaments institucionals i una representació teatral de l'Associació Col·lectiu Free't. Tot seguit, un muntatge audiovisual ha donat pas al descobriment de l'estàtua que estava tapada amb tela. Aquest moment, el més esperat de l'acte, ha estat acompanyat pels aplaudiments del públic que, un cop finalitzat l'acte, no han dubtat a fer-se fotos amb l'estàtua.

L'alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, ha parlat de "dia històric" per la ciutat, i ha afegit que, després de dos anys "extremadament difícils", el retorn dels dos guerrers representa la confiança i l'esperança "del futur que tenim com a comunitat". Pel que fa els treballs de restauració, ha dit que el procés de documentació i anàlisi permetrà que, en un futur, l'escultura rebi les millores més idònies.

Una restauració complexa

El conjunt escultòric va ser traslladat el 3 de desembre del 2020 al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) a Valldoreix (Sant Cugat del Vallès) per a ser restaurat, uns treballs que també han permès reposar els elements que havien estat robats o malmesos, com ara la llança, que va desaparèixer durant un acte vandàlic el 17 de novembre de 2017, la funda de la falcata o el grilló.

El procés de conservació i restauració ha consistit, en primer lloc, en la realització d'un minuciós treball de recerca i localització de material fotogràfic en diversos arxius per poder fer un seguiment cronològic de les patologies que presentava i establir quines han estat les causes que les han ocasionat. Aquesta recerca ha servit per apuntalar tot l'estudi científic que s'ha realitzat i que ha consistit en el radiografiat i escanejat en alta resolució de l'obra i la realització d'anàlisis especialitzades en el laboratori del CRBMC i en el Centro Nacional de Investigacions Metalúrgicas (CENIM-CSIC).

Aquest estudi ha permès conèixer amb profunditat la composició de metall, així com de la pàtina negra que en origen lluïa la pell del conjunt escultòric. Aquesta pàtina, a banda de tenir una clara intencionalitat estètica, també tenia una funció protectora del bronze per evitar l'alteració del metall en contacte amb els agents atmosfèrics. El color negre original que ara s'ha recuperat havia desaparegut per l'exposició directa de l'obra a la contaminació procedent del trànsit rodat i per la realització d'una neteja agressiva en el passat.

Així, el tractament de neteja que ha dut a terme el CRBMC ha estat una de les intervencions més destacades del procés de restauració ja que l'obra, a banda d'acumular brutícia general, tenia restes de productes aplicats en restauracions passades. La neteja i estabilització del metall, la reproducció i reposició de les armes espoliades i la recuperació de la pàtina del metall han permès estabilitzar els materials que conformen el monument i retornar-li l'aspecte original.

Dins d'aquest procés, també s'ha restaurat el pedestal de pedra que, igual que el conjunt escultòric en bonze que sustenta, presentava problemes de conservació ocasionats per la contaminació ambiental i el vandalisme. D'altra banda, totes les dades recavades durant el procés de restauració permetran establir una estratègia i un pla de manteniment futur per garantir la seva conservació.

La Generalitat ha assumit el cost de la restauració de l'estàtua, d'uns 30.000 euros, mentre que l'àrea d'Urbanisme de la Paeria s'ha fet càrrec d'uns 26.000 euros més, que inclouen el cost de la reposició dels elements que havien desaparegut, com la llança, la funda de la falcata i la cadena.

Història de la peça

La peça original, creada per Merard Sanmartí el 1882, representava els guerrers celtes Istolaci i Indortes i es va realitzar en guix com a part d'una beca d'estudis artístics de l'autor. Després, l'escultura va passar a formar part de la col·lecció de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, a instàncies del seu fundador.

El 1945, l'Ajuntament de Lleida va encarregar fondre una escultura en bronze dedicada a Indíbil i Mandoni basada en l'obra de Sanmartí. Inicialment es va emplaçar als Camps Elisis, en la celebració de la Fira de Sant Miquel del 1946 i, poc després, el conjunt va ser traslladat a la seva definitiva i actual ubicació.

Comparteix

També t'interessarà