Lleida es suma a diferents municipis de l'Estat per rebutjar el control del superàvit municipal

ACN
07-08-2020
  • Lleida es suma a diferents municipis de l'Estat per rebutjar el control del superàvit municipal
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

Una desena d'ajuntaments d'arreu de l'Estat espanyol, de diferents partits polítics i entre els quals s'hi ha afegit la Paeria de Lleida, han reclamat en un comunicat conjunt la rectificació de l'acord entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el Ministeri d'Hisenda sobre l'ús de part dels superàvits municipals per afrontar la crisi del coronavirus. Subscriuen el document, després d'haver mantingut una reunió telemàtica aquest divendres, Lleida (ERC), Reus (JxCat), Madrid (PP), Granada (Cs), Múrcia (PP), Pontevedra (BNG), Saragossa (PP) i Santa Cruz de Tenerife (Coalició Canària). També s'hi ha adherit València (Compromís) i Bilbao (PNB) s'ha mostrat "receptiu als criteris acordats".

"Exigim a la FEMP i al Ministeri d'Hisenda la rectificació de forma immediata dels termes del seu acord, així com que s'iniciïn noves negociacions que permetin establir uns criteris de repartiment dels fons basats en la igualtat i la solidaritat", diu el document conjunt en el qual rebutgen l'acord sobre els romanents.

Els ajuntaments signants consideren que l'acord "vulnera l'autonomia financera de les entitats locals, suposa la confiscació dels superàvits municipals i proposa excloure als ajuntaments que no disposen de romanent del repartiment dels fons provinents dels Pressupostos Generals de l'Estat". "Els criteris acordats per a la distribució d'aquests fons no són justos ni solidaris" i generen "una inacceptable situació de greuge".

L'acord, que va aprovar dilluns la Junta de Govern de la FEMP només amb els vots del PSOE, estableix que els ajuntaments amb superàvit acumulat el podran cedir voluntàriament a l'Estat perquè els sigui retornat un 35% de l'import lliure de dèficit entre 2020 i 2021. La resta del romanent els serà retornat en deu anys a partir del 2022. La fórmula exclou els ajuntaments que no tinguin superàvit.

"Ens comprometem a seguir defensant la igualtat i la solidaritat en el repartiment dels fons estatals entre els municipis, així com a preservar els interessos de tots els ciutadans independentment del municipi en el qual visquin i de la situació econòmica en la qual es troben els seus ajuntaments", afirmen, així com el dret de "disposar lliurement" dels romanents.

Reunió amb Hisenda

Els ajuntaments signants sol·liciten una "reunió immediata" al Ministeri d'Hisenda per "replantejar les ajudes estatals als municipis, reduir les limitacions financeres imposades als ajuntaments eliminant la regla de despesa, el concepte de dèficit i estabilitat, almenys per al 2021, avançar en un nou sistema de finançament a les entitats locals que millori l'actual i definir l'accés al finançament europeu dels ajuntaments respecte dels fons assignats a Espanya per import de 140.000 MEUR".

També demanen al conjunt de grups polítics representats al Congrés dels Diputats que rebutgin l'acord, que va ser aprovat com a decret pel Consell de Ministres d'aquest dimarts i haurà de ser convalidat a la cambra baixa. El document, a més, reivindica els acords "assolits amb unanimitat" a la FEMP. L'acord sobre el superàvit va ser aprovat gràcies al vot de qualitat del president, el socialista Abel Caballero, ja que hi va haver un empat entre els 'sí' i els 'no'.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que és adequat que els nens i nenes facin activitats extraescolars aquest curs?