Lleida estrena un sistema antirobatori de cables elèctrics que avisa la Urbana a l’instant

SANTI COSTA DOMINGO
02-04-2019
  • Lleida estrena un sistema antirobatori de cables elèctrics que avisa la Urbana a l’instant

L’any passat es van robar 20.000 metres de cable de coure de l’enllumenat públic de la ciutat, uns delictes que van suposar un cost de 300.000 euros per a l’ajuntament. Arran d’aquestes xifres, el consistori vol frenar aquests robatoris d’arrel i per això va presentar ahir un nou sistema que avisarà de forma immediata la Guàrdia Urbana quan es produeixi un tall de cable.

Així ho va assegurar l’alcalde Fèlix Larrosa, que va presentar aquest nou sistema al barri de Copa d’Or i que, després d’un període probatori, s’implementarà a la resta de barris de la ciutat.

El sistema detectarà els talls dels cables tant de nit com dia, quan hi ha més robatoris

“És lamentable que hàgim d’incorporar aquests enginys tecnològics per prevenir els robatoris i no per a altres serveis”, es va lamentar Larrosa, que va detallar que el 2018 “al voltant de 240 fanals van patir robatoris de cable o actes vandàlics”.

Segons van explicar els tècnics municipals, fins ara els sistemes antirobatori de cablatge elèctric eren costosos i requerien un complex sistema d’instal·lació, ja que s’havia de col·locar un cable de més tant al fanal com en el quadre elèctric. En canvi, aquest nou sistema utilitza els cables ja existents per enviar ones i detectar al moment si hi ha un tall del cable.

“Amb un microxip inserit a la caixa de comandaments es pot detectar si hi ha afectacions a tota la zona que gestiona el comandament”, va explicar un tècnic municipal. “En el moment en què els lladres tallin el cable, el dispositiu enviarà un missatge de mòbil als agents en servei i un correu electrònic a la seu de la Guàrdia Urbana amb la ubicació exacta de la incidència i aquest sistema funcionarà tant de nit com de dia, quan els fanals estan apagats, ja que és quan es produeixen més robatoris de cable”, va concloure el tècnic municipal.

A més de la instal·lació d’aquest dispositiu, l’ajuntament també col·locarà adhesius als fanals de la ciutat per avisar la població d’aquest nou sistema. Els barris de Copa d’Or i el Centre Històric són els més afectats per aquests actes delictius. En aquest sentit, els veïns dels carrers Sant Andreu i Gairoles porten una setmana sense llum i el barri jueu també està en aquesta situació des de fa un mes.

Recol·locaran els fanals per evitar que els arbres tapin la llum

L’alcalde també va anunciar ahir que l’ajuntament preveu recol·locar alguns dels fanals de la ciutat perquè la llum que desprenen no la tapin les copes dels arbres. “En alguns carrers els fanals són molt alts i tenen els arbres a sota, que quan floreixen fan una pantalla i no deixen passar gaire llum, cosa que crea una sensació d’inseguretat entre els vianants. Per això, a mesura que renovem els fanals recol·locarem aquells la llum dels quals quedi tapada pels arbres”, va explicar Larrosa, que va precisar que el consistori està en procés d’instal·lar bombetes led a tots els fanals de la ciutat.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Els plans per aquestes vacances són...