Lleida ha estat "el conillet d'índies" en la gestió de la pandèmia aquest estiu

ACN
Publicat: 
02-09-2020
Actualitzat: 16-09-2020 12:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida ha estat "el conillet d'índies" en la gestió de la pandèmia aquest estiu
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago
  • Lleida ha estat "el conillet d'índies" en la gestió de la pandèmia aquest estiu

L'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra (Sempre Alcarràs), creu que Lleida ha estat el "conillet d'índies" en relació a la gestió de la pandèmia de la covid-19 aquest estiu. En una carta que ha fet arribar als mitjans de comunicació, Ezquerra fa una crida a tots els càrrecs polítics i tècnics responsables per tal que no tornin a assenyalar Lleida com una zona infectada "perquè no és veritat". En aquest sentit, apunta que s'han fet més percentatge de testos respecte a la densitat poblacional que en cap lloc de Catalunya. L'alcalde d'uns dels municipis més afectats en quant a rebrots, també assegura que els controls policials que es van fer durant el tancament perimetral estaven "dirigits i dissenyats" només per ser visualitzats per la premsa.

Segons Manel Ezquerra, fins al mes de juny, els lleidatans "anàvem bastant bé" en relació als casos de coronavirus entre la ciutadania i la incidència de la malaltia "no s'havia acarnissat amb Lleida". Tot canvia però, a partir de la finalització de l'estat d'alarma el 21 de juny, quan segons l'alcalde d'Alcarràs, Lleida i el Segrià esdevenen el "conillet d'índies" pel que fa a la gestió de la pandèmia.

Ezquerra diu que no es pot estar orgullós del confinament perimetral del Segrià decretat pel Govern a partir dels primers brots del juliol, així com també del que va derivar posteriorment amb un altre confinament molt més estricte per Lleida ciutat i sis pobles del Baix Segre (Alcarràs, Soses, Torres de Segre, Aitona, Seròs i la Granja d'Escarp). Segons Ezquerra, això va provocar que s'assenyalés i estigmatitzés tot un sector econòmic de manera "injusta" com "mai ningú s'hauria atrevit a fer-ho amb cap altre".

Un altre dels punts que critica Manel Ezquerra és el dels controls policials itinerants. L'alcalde creu que el canvi respecte del primer confinament perimetral venia condicionat per la falta d'efectius i per això assegura que els que hi havia anaven "dirigits i dissenyats per tal que els mitjans de comunicació els visualitzessin". Segons Ezquerra, no s'havia calculat que el Segrià consta, a part de carreteres, de 2.300 camins rurals que feien impossible tancar una comarca sense coresponsabilitat de tothom i per això, "qui volia marxava a la plata o a la muntanya".

D'altra banda, Ezquerra lamenta que els cribratges massius que va decidir el CatSalut a centrals fruiteres van arribar tard i sense la determinació i instruments preparats per assegurar aïllaments en cas d'aparèixer casos positius de la malaltia. Segons l'alcalde d'Alcarràs, els ajuntaments tenien preparats uns espais que mai van estar plens mentre veien com els casos augmentaven dia rere dia. Així mateix, assenyala que els mateixos consistoris van detectar de seguida que el rastreig de persones positives i dels seus contactes no s'estava fent correctament per la manca de mitjans. Tot plegat, mentre la ciutadania alertava que hi havia veïns amb la covid-19 que no feien el confinament correctament.

Per tot plegat, Ezquerra està convençut que la circumstància del fet que la densitat poblacional a Lleida està molt per davall de la resta de Catalunya, ha facilitat que aquest territori hagi servit de "model per testar i controlar la població". En aquest sentit, demana rectificar i aprendre de les experiències per tal de no caure en els mateixos errors amb una aposta per la cooperació interadministrativa per garantir el rastregi dels casos i guanya eficàcia a l'hora de tallar les cadenes de transmissió.

Finalment, Ezquerra demana deixar de fer política de partits i treballar des de la unitat d'acció de tots els estaments implicats.

Comparteix

També t'interessarà