Lleida ja té la seua plaça de l’1-O

M. MARQUÈS
Publicat: 
23-02-2020
Actualitzat: 23-02-2020 18:19
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida ja té la seua plaça de l’1-O
  • Lleida ja té la seua plaça de l’1-O
  • Lleida ja té la seua plaça de l’1-O

Lleida ja és un del centenar de municipis catalans que han dedicat un espai per recordar el referèndum de l’1 d’octubre, després que ahir la Paeria inaugurés la plaça de l’U d’Octubre davant del Centre d’Atenció Primària de Cappont, al cap de més de dos anys de reivindicacions. Aquest va ser un dels punts de votació del referèndum del 2017 on hi va haver càrregues policials.

Més d’un centenar de persones van presenciar l’acte, en el qual va estar absent l’associació de veïns del barri, que va denunciar que la Paeria no els va convidar a participar-hi malgrat que va ser pionera a reivindicar aquest nom per a la plaça. Sobre això, l’alcalde, Miquel Pueyo, va lamentar la situació però va dir que “no es podien estructurar dotze parlaments” per qüestió de protocol. Tot i així, va manifestar que el paper dels veïns del barri va ser “capital per a aquest procés”.

L’acte va començar amb l’actuació de la Colla Gegantera de Lleida. Tot seguit, Pueyo i Anaïs Serret, germana de l’exconsellera Meritxell Serret, van descobrir una placa idèntica a les que s’han instal·lat a la plaça, a una elevada altura per evitar actes vandàlics. S’hi llegeix “Plaça de l’U d’Octubre” i, en lletres més petites, “En record dels fets ocorreguts a Catalunya el dia 1 d’octubre de 2017” i una frase de Josep Pallach: “Cap ciutadà no és lliure, si el seu poble no n’és.”

Llavors van actuar els Cantaires de Ponent, que van donar pas als parlaments. En representació dels CDR, Leo Badia va recordar com “la Paeria del 155 va rebutjar batejar la plaça amb aquest nom” i que “avui homenatgem tots els perjudicats l’1-O”. A continuació, Enric Sirvent, que va patir un atac de cor el dia de la votació, va donar les gràcies a les persones que li van salvar la vida i va alertar que “molts s’estan inventant tot el que poden sobre el procés”.

Tot seguit, Anaïs Serret va llegir una carta de la seua germana, que deia que “aquesta plaça ha de recordar la fortalesa i els valors que vam defensar l’1-O malgrat la repressió”. El tinent d’alcalde Toni Postius, per la seua part, va assenyalar que “malgrat l’antic govern de la Paeria del 155, teníem el deure moral de posar les coses al seu lloc”, mentre que Pueyo va manifestar que “això va de la lluita per la democràcia i de dignitat davant la repressió” i que “és de justícia recordar el que va succeir l’1-O”.

Comparteix

També t'interessarà