Lleida no oblida el Liceu Escolar

M. CABELLO
03-11-2018
  • Lleida no oblida el Liceu Escolar
  • Lleida no oblida el Liceu Escolar
  • Lleida no oblida el Liceu Escolar
  • Lleida no oblida el Liceu Escolar

Ja han passat 81 anys des que el bombardeig de l’aviació italiana sobre la ciutat de Lleida va causar la mort de 48 estudiants del Liceu Escolar, encara que per als testimonis d’aquella tragèdia el record segueix molt present. “Estàvem fent classe a l’última planta quan la bomba ens va caure a sobre i em vaig quedar atrapat entre la runa”, va explicar Manuel Sampedro, que aquell 2 de novembre del 1937 tenia vuit anys. “Em va rescatar un militar i em va portar a una farmàcia per curar-me les ferides, però tots els meus companys van morir”, va lamentar Manuel, alhora que va apuntar que “tot va ser tan traumàtic que aquests records sempre perduren”.

Els pocs supervivents que queden amb vida van ser ahir els grans protagonistes de l’homenatge davant l’escultura Memòria, Dignitat i Vida, i que va recordar també els més de dos-cents lleidatans que van morir durant aquell bombardeig. A més dels familiars de Federic Godàs, mestre impulsor del Liceu, a l’acte van assistir l’alcalde Fèlix Larrosa, i la regidora d’Educació, Rosa M. Salmerón, que va reivindicar que “l’única manera d’evitar que aquests successos es repeteixin és educar en els valors de pau i solidaritat”. En aquesta línia es va expressar també Larrosa, que va censurar les conseqüències nefastes de qualsevol guerra i va fer referència al moment polític actual a l’apuntar que “hem de continuar treballant per mantenir la pau, malgrat que ara sembla que les institucions miren cap a una altra banda”.

El colofó de l’emotiu tribut el va posar una ofrena floral, així com els discursos de dos alumnes de l’IES Ronda i una breu actuació musical de la coral de l’Aula d’Extensió de la Universitat de Lleida. D’altra banda, el Museu Jaume Morera ha posat a disposició de tot el públic la mostra fotogràfica d’Agustí Centelles, retrats del bombardeig a Lleida que ara poden descarregar-se des del web.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta