Lleida obre un procés participatiu pioner per definir la ciutat amb mirada feminista
L’Ajuntament de Lleida ha engegat aquest maig la fase de participació ciutadana per recollir propostes de dones que serviran de base per al I Congrés “Dones que mouen ciutats”, una cita que tindrà lloc els dies 23 i 24 d’octubre de 2026 al Palau de Congressos-La Llotja. La iniciativa, impulsada per la Regidoria de Polítiques Feministes, té com a objectiu construir una agenda urbana amb les dones al centre, que tingui en compte les seves vivències, necessitats i propostes, i contribuir així a l’equitat i la justícia social a la ciutat.
El projecte, presentat per la tinenta d’alcalde Carme Valls i la comissionada Verònica Martínez, vol ser “innovador, participatiu, intergeneracional i inclusiu”, amb especial èmfasi a arribar a dones joves i migrades, col·lectius sovint allunyats dels espais formals de participació. Per fer-ho, s'utilitzarà una eina d’intel·ligència artificial multilingüe desenvolupada per l’empresa lleidatana GFT, amb seu al Parc Agrobiotech, que permet participar en 9 idiomes de manera senzilla i ràpida a través d’una enquesta escrita o conversa oral amb la IA, batejada com a MarIA.
Les opinions es poden fer arribar a través de codis QR que es trobaran en punts fixos i mòbils, com el Punt Lila-Rainbow de la Festa Major, els centres cívics, entitats de dones, escoles i instituts, l’Horta de Lleida, entre altres. També s’hi pot accedir a través de la web de la Regidoria de Polítiques Feministes.
Un procés en tres fases
El projecte es desplegarà en tres fases: durant la primavera i l’estiu de 2025 es recolliran opinions de les dones sobre àmbits com la seguretat, la salut, la mobilitat o l’espai públic; a la tardor de 2025 i l’hivern de 2026 es duran a terme sis debats temàtics en diferents barris per transformar aquestes aportacions en propostes concretes; i finalment, a l’octubre de 2026, se celebrarà el congrés amb la participació de dones d’altres ciutats intermèdies, tant d’àmbit nacional com internacional, gràcies a la col·laboració amb la Càtedra d’Estudis Urbans, Territorials i Ciutats Intermèdies de Lleida.
Els debats es vertebraran al voltant dels sis eixos estratègics del Pla d’Actuació Municipal 2024-2030, que posen el focus en temes com el govern paritari, la ciutat segura i cívica, el benestar i la salut, la igualtat de drets, la protecció dels col·lectius vulnerables i les oportunitats per a l’autonomia econòmica de les dones.
Un congrés amb mirada transformadora
El congrés, que coincidirà amb el 50è aniversari de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, vol ser un punt d’inflexió per imaginar i construir ciutats més justes i habitables per a tothom. Les propostes recollides es contrastaran amb l’expertesa de dones dels àmbits acadèmic, institucional, social i empresarial, i les conclusions tindran valor extrapolable a altres ciutats mitjanes del país i d’arreu.
La imatge del congrés, creada per Savana Sky, s’inspira en una flor del claustre de la Seu Vella i simbolitza la força, el moviment i el lideratge de les dones com a motor de ciutat i de transformació social.