Lleida Piula, entre caràcters i mots

LLEIDACOM / Gerard Amigó
Publicat: 
13-06-2018
Actualitzat: 27-06-2018 17:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida Piula, entre caràcters i mots

En els últims anys l’adveniment de les xarxes socials ha canviat la nostra manera de comunicar-nos. Vivim connectats a Facebook, Instagram, Twitter per saber-ne més dels nostres amics i coneguts. Segons un estudi de l’escola IEBS School, Facebook és la xarxa social líder, seguit de WhatsApp, Youtube, Instagram i Twitter. Aquesta última és precisament la protagonista d’una interessant iniciativa que s’ha impulsat a Lleida els últims mesos: Lleida Piula.

En paraules de Xavier Vallés, un dels seus organitzadors, es tracta d’un “espai d’intercanvi d’experiències i trajectòries amb gent que és especialista en un tema”. Aquestes persones, entre 15 i 20 participants, s’asseuen en una taula per sopar i compartir opinions amb un expert en un tema.  Aquest debat es du a terme a dos nivells: el presencial i a la xarxa. Cada persona és lliure d’agafar el seu telèfon durant el sopar i escriure els tuits que cregui sobre el que digui el convidat i el què en pensa.

Aquesta experiència és pionera a la demarcació de Lleida, seguint les passes de Barcelona, Reus i Girona, on la iniciativa porta el nom de ‘Trinxat’.  Es pretenia organitzar un Trinxat a cada demarcació, però Valls va crear un esdeveniment paral·lel sota el nom de Valls Piula. Això va inspirar a Vallès juntament amb les altres dues organitzadores, Noret Bertran i Irene Massana, a engegar el projecte a casa nostra.

Aquesta primera edició de Lleida Piula la va inaugurar Carolina Gili i l’han seguit Jordi Borràs, Albert Llovera, Albert Velasco, Gina Tost, Bernat Castro, Mariola Dinarès i Marta Reina. Fins a vuit sopars amb persones influents en el seu àmbit. El calendari de ponents es va organitzar segons la disponibilitat de cadascú, i en funció de l’actualitat. Per exemple, Jordi Borràs va ser convidat just després de rebre les amenaces de mort per part d’un ultra; Albert Velasco va parlar pocs dies després de l’espoli de les obres del Museu de Lleida.

El proper i últim sopar-conversa d’aquesta temporada tindrà lloc el dijous 21 de juny a les 21h al restaurant 1203, espai que acull totes les trobades. El convidat per tancar aquesta primera temporada serà Jordi Calvís, dissenyador gràfic de Les Borges Blanques. Qualsevol interessat en assistir-hi, sigui tuitaire o no, pot inscriure’s a través del web i fer un pagament el mateix dia de 27 euros. D’aquests, dos euros es destinen a pagar el sopar del convidat que no rep cap tipus de remuneració per la seva participació.

Tots els participants contactats han coincidit en què el format de Lleida Piula és exitós. Xavier Solé, secretari tècnic d’Alumni UdL, en destaca el lloc, i la possibilitat d’admirar la bellesa de la Seu Vella. També li agrada el format de grup reduït i un menjar de tapes, que en facilita la interacció amb els participants.

El matemàtic i melòman Ferran Montardit, reconeix que l’experiència superava les seves expectatives i segons ell l’atractiu de Lleida Piula rau en “l’alt grau d’implicació dels convidats”. “Els participants han estat molt educats a l’hora de deixar intervenir, opinar, exposar... a més la varietat de persones que assistim als sopars és enriquidora”, explica Montardit.

Un altre participant de Lleida Piula és Ignasi Servià, responsable de @iagua, la plataforma de més impacte en temes d’aigua d’Espanya i Llatinoamèrica, que el va fer mereixedor del premi a millor tuitaire el 2015 i el 2016. Segons Servià “la influència que tenim a les xarxes socials les persones de Lleida es menor que la d’altres llocs, i a la llarga penso que això te impacte en els diferents sectors : econòmic, agricultura, esportiu, polític, etc... La transformació digital també ha d’arribar a les Comarques de Ponent”.

Una de les característiques de Lleida Piula per una persona aliena, és el fet que bona part dels assistents, en lloc d’escoltar el ponent, estan mirant la seva pantalla de mòbil. Aquest fet que podria ser interpretat com una falta de respecte en una xerrada convencional, representa un valor afegit: es tracta de compartir el que està passant amb les persones que no estan presents al sopar. En paraules de Montardit “ens hem d’adaptar als nous canals i formes de comunicació. Seria mala educació no escoltar-lo, interrompre’l o parlar d’altres temes que no tenen a veure amb el que exposa el tertulià convidat. Però quan es piula la xerrada, el que s’està fent, al cap i a la fi, és informar i fer arribar les reflexions i opinions del convidat a tots els seguidors”. Xavi Vallés manifesta que molts dels ponents, un cop són a casa, utilitzen aquest canal per rebre un feedback de la sessió.

Després d’una valoració altament positiva de la primera edició per part d’organitzadors i assistents, es pot afirmar que Lleida Piula ha vingut per quedar-se. Els organitzadors ja estan preparant per la propera temporada i el sopar del mes de setembre ja està confirmat. Com a reptes de futur, els organitzadors s’han fixat consolidar el projecte i mantenir un grup de fidels seguidors els quals fins i tot podrien ser consultats a l’hora de proposar nous convidats.

Comparteix

També t'interessarà