Lleida recorda l'1-O exposant al carrer fotos de gran format de professionals de la ciutat

REDACCIÓ
Publicat: 
01-10-2020
Actualitzat: 01-10-2020 17:27
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida recorda l'1-O exposant al carrer fotos de gran format de professionals de la ciutat
  • Lleida recorda l'1-O exposant al carrer fotos de gran format de professionals de la ciutat
  • Lleida recorda l'1-O exposant al carrer fotos de gran format de professionals de la ciutat
  • Lleida recorda l'1-O exposant al carrer fotos de gran format de professionals de la ciutat
  • Lleida recorda l'1-O exposant al carrer fotos de gran format de professionals de la ciutat

Una exposició de fotografies en lones de gran format situades al carrer Major, entorn de la Paeria, permetrà a la ciutadania de Lleida tornar a visibilitzar i recordar els Fets de l'1 d'Octubre de 2017 a la ciutat, ara fa tres anys. La mostra col·lectiva, sota el títol "U: Per tretze fotògrafes i fotògrafs de Lleida", recull les instantànies que van captar tretze professionals lleidatans de les votacions en el referèndum d'autodeterminació convocat pel Parlament de Catalunya i suspès pel Tribunal Constitucional, i de les càrregues que van fer la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per impedir-lo.

Les fotografies es col·locaran durant la jornada d'avui i estaran exposades fins al 15 d'octubre. L'exposició compta amb 26 imatges de gran format, obra de Tony Alcántara (La Mañana), Lleonard Delshams (Segre), Itmar Fabregat (Segre), Amado Forrolla (Segre), Núria Garcia (La Mañana), Selena Garcia (La Mañana), Santi Iglesias (Diari Ara), Jordi V. Pou, Toni Prim, Llorenç Melgosa, Adrià Ropero (Agència EFE), Lídia Sabaté (La Mañana) i Hermínia Sirvent.

"Avui és 1 d'octubre i durant molts anys recordarem què va passar l'1 d'octubre de 2017 a Lleida, perquè, a més a més, determinarà el que passarà en els pròxims anys. Al carrer Major tindrem durant quinze dies penjades un seguit de fotografies de diferents fotògrafs i fotògrafes que recullen aspectes diversos d'aquella jornada històrica a Lleida, en la qual els lleidatans i lleidatanes van perdre la por i van sortir a votar", ha afirmat el paer en cap, Miquel Pueyo. 

"Hem volgut que aquesta exposició fos en un espai obert, molt cèntric i per on transita moltíssima gent perquè tingués un abast més ampli i arribés a tots els públics, no només aquells que ja poden tenir ganes de veure-la, sinó també totes aquelles persones que passen pel carrer Major habitualment o en un dia de festa quan van a comprar. És una manera de mantenir viva la memòria dels Fets de l'1 d'Octubre de 2017, que volem que es mantinguin ben vius a la memòria col·lectiva", ha afegit la tinent d'alcalde d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro. 

https://www.lleida.com/noticia_canal/tres-anys-de-l1-o-ni-aplicacio-del-referendum-ni-solucio-als-presos-ni-taula-de-dialeg

Les imatges documenten les vivències i els sentiments d'aquella jornada, en la qual 34.033 persones van votar en el referèndum a Lleida ciutat (157.501 a tota la demarcació de Lleida) i un total de 34 dones i 89 homes van haver de ser ateses pels serveis sanitaris, inclòs un ferit greu, Enric Sirvent, que va haver de passar aleshores quinze dies ingressat per un infart de miocardi i que ha mort enguany.

La mostra, que ha estat produïda pel Vicerectorat de Cultura i Activitats Universitàries de la Universitat de Lleida i comissariada per Leo Badia i Xavier Goñi, ja es va poder veure a l'edifici del Rectorat de la UdL del 5 de desembre de 2018 al 31 de gener de 2019, amb la participació aleshores de 14 fotògrafs i fotògrafes.

 

1-O

Inici de les compareixences a la Comissió Especial de l'1 d'Octubre

El pròxim dilluns, 5 d'octubre, tindran lloc les dues primeres compareixences davant de la Comissió Especial de l'1 d'Octubre, de persones interessades a aportar el seu testimoni sobre els fets succeïts en aquella jornada d'ara fa tres anys.

La Comissió Especial de l'1 d'octubre de l'Ajuntament de Lleida es va constituir el dia 10 de setembre de 2019, amb l'objectiu d'estudiar i informar dels diversos esdeveniments que van succeir el dia 1 d'octubre de 2017 a Lleida, així com dels fets posteriors a la Sentència del Tribunal Suprem de 14 d'octubre de 2019. Es tracta de la reconstrucció d'un dels aspectes centrals de la història recent de Catalunya en general i, de la ciutat de Lleida en particular, que es pretén dur a terme a partir de la recopilació d'informació i testimonis en diferents formats aportats tant per part de la ciutadania com de les institucions.

Un dels canals fonamentals d'obtenció d'informació seran les explicacions dels fets viscuts per aquelles persones que, voluntàriament, sol·licitin ser convidades en el marc de les actuacions de la Comissió. Es pot sol·licitar comparèixer davant de la Comissió Especial de l'1 d'octubre de manera digital a través del tràmit www.paeria.cat/udoctubre o, presencialment, a l'Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana (Rambla Ferran, 32).

Comparteix

També t'interessarà