Lleida reviu el Corpus

S.E.
17-06-2019
  • Lleida reviu el Corpus
  • Lleida reviu el Corpus
  • Lleida reviu el Corpus

La tradició del Corpus va reviure ahir a la ciutat de Lleida, on a més es van complir les noces de plata des de la recuperació d’aquesta festa tradicional. L’Eix Comercial es va omplir de color amb les 17 catifes confeccionades des de les sis de matí amb tres tones de pètals de flors i serradures acolorides, i a la una del migdia la plaça Paeria va ser l’escenari dels balls de l’Àliga i el Lleó de Lleida, així com dels Cavallets. A la tarda, es va celebrar la comitiva tradicional que va passejar per sobre de les catifes des de la Catedral fins a l’ajuntament, en la qual estava prevista l’assistència de la directora general de Cultura Popular.

El president del Patronat del Corpus de Lleida, Enric Figueres, va destacar la commemoració dels “25 anys des que vam recuperar l’àmbit tradicional d’aquesta festa a Lleida” i va afirmar que “hem iniciat els tràmits perquè sigui introduïda al catàleg de festes tradicionals de Catalunya per part de la Generalitat per, automàticament, poder demanar que sigui declarada festa d’interès cultural del país”.

“Això [la festa d’ahir] és l’inici dels tràmits que farem amb el Govern de Catalunya”, va subratllar. En aquest sentit, va assegurar que “l’administració catalana està participant activament en la festa per veure com s’organitza i poder treballar en els tràmits, a un any vista o una mica més”.

Així, Figueres confia que en l’edició de l’any que ve ja estigui inclosa al catàleg i demanar la declaració. “Suposaria una consolidació, un suport i un acompanyament ferm de les institucions, ja que la ciutadania ja dóna suport a aquesta festa amb la seua presència i els carrers plens”, va indicar, i va recordar que “fa 25 anys, quan acabàvem les catifes, tan sols hi érem els catifaires, perquè l’àmbit tradicional de la festa s’havia perdut l’any 1976. Es va recuperar, però els primers anys era sense encant perquè la ciutadania no tenia al cap que podia venir a veure art efímer, catifes florals i cultura, música i elements tradicionals”.

Va explicar també que les colles catifaires van renovant els dissenys de les catifes, mentre que d’altres es repeteixen, i va demanar encara més participació ciutadana per augmentar el nombre de catifaires i de portadors de l’Àliga i el Lleó. “Per això durant l’any fem campanyes de promoció i divulgació”, va assenyalar.

L’endemà de la investidura del republicà Miquel Pueyo com a alcalde, Jordina Freixanet es va estrenar oficialment com a regidora de govern de la Paeria intervenint en aquest acte tradicional. “Volem que l’ajuntament sigui transparent, participatiu i empàtic i situarem la cultura on es mereix”, va sentenciar Freixanet.

L’ou com balla es tornarà a repetir el dijous dia 20, tant de 9.00 a 14.00 hores com de 17.00 a 20.00.

L’‘ou com balla’, protagonista a la font del pati de l’IEI

El pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) va escenificar ahir una de les imatges més tradicionals de la cultura catalana durant la festivitat del Corpus, l’ou com balla, a l’aigua de la font. També ha exhibit durant una setmana, fins ahir, l’exposició Elements del seguici tradicional de Corpus de la ciutat de Lleida.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?