Lleida s’enfronta a una jubilació d'infermeres massiva
El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) alerta sobre la crisi imminent que pot afrontar el sistema de salut de Ponent a causa de l’envelliment de la plantilla i la falta de professionals. Actualment, el 36,61% de les infermeres lleidatanes tenen entre 45 i 64 anys, un percentatge que anticipa una onada massiva de jubilacions en els pròxims 10 anys. Aquesta situació s’agreuja pel dèficit de 1.403 infermeres i llevadores que caldria incorporar a la província per assolir la ràtio mitjana de la Unió Europea de 883 infermers per cada 100.000 habitants.
Les dades locals s’alineen amb l’informe de l’OCDE ‘Health at a Glance: Europe 2024’, que preveu que el 33% de les infermeres europees es jubilaran abans del 2034. Malgrat això, Lleida també presenta una cara positiva: és la província catalana amb més infermeres menors de 35 anys, amb un 35,16% del total de col·legiades. Aquesta dada contrasta amb l’alt nivell d’envelliment, fet que ressalta la necessitat d’implementar polítiques per retenir i atraure talent.
Crida a l’acció: retenció i captació de talent
Davant aquest escenari, el COILL ha fet una crida urgent a les institucions perquè desenvolupin polítiques efectives que garanteixin la sostenibilitat del sistema sanitari. “És imprescindible retenir el talent local i atraure professionals d’altres territoris per fer front a aquest dèficit estructural”, han destacat fonts del col·legi. Les conseqüències d’aquesta mancança podrien ser greus per al sistema sanitari, amb una reducció de la qualitat assistencial i un increment de la càrrega laboral per al personal en actiu.
El context català i espanyol
A nivell de Catalunya, el 14,64% de les infermeres tenen entre 55 i 64 anys, mentre que el 18,69% es troben entre els 45 i 54 anys. Per províncies, Tarragona lidera l’envelliment de la plantilla amb un 41% d’infermeres d’entre 45 i 64 anys, seguida de Lleida amb el 36,61%, Girona amb el 33,26% i Barcelona amb el 32,73%. A l’altre extrem, Lleida i Tarragona destaquen per ser les províncies amb més col·legiades menors de 35 anys, amb percentatges del 35,16% i 29,32% respectivament.
A nivell estatal, la situació també és preocupant. Segons el Consejo General de Enfermería (CGE), prop de 50.000 infermeres espanyoles es jubilaran en els pròxims 10 anys, una xifra que podria arribar a les 64.000 segons les previsions de l’OCDE. A això s’hi afegeix el fet que ja falten més de 100.000 professionals per cobrir les necessitats del sistema sanitari espanyol, i que el 42% del personal docent investigador de les facultats d’Infermeria supera els 50 anys. Aquesta manca de personal posa en risc la qualitat de l’atenció sanitària i la formació de futures generacions d’infermeres.
Reptes i oportunitats per a Lleida
Segons explica la COILL, la crisi que s’albira és una oportunitat per replantejar el model de captació i retenció de talent sanitari. Lleida, amb una proporció elevada de professionals joves, pot convertir-se en un pol d’atracció si s’apliquen polítiques que garanteixin condicions laborals adequades, oportunitats de formació contínua i estabilitat professional. El futur de la salut a Ponent passa per una resposta immediata i coordinada per part de les administracions i els agents implicats.