Lleida torna a ser capital del ‘fado’ amb artistes de França, Galícia, Portugal i Catalunya

REDACCIÓ
Publicat: 
07-10-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida torna a ser capital del ‘fado’ amb artistes de França, Galícia, Portugal i Catalunya

La 9a edició del Festival Internacional de Fado de Lleida que organitza la Fundació Orfeó Lleidatà i l’Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració especial del Consolat de Portugal a Barcelona, i sota la direcció artística de la cantant lleidatana Carolina Blàvia, tindrà lloc per novè any consecutiu a Lleida, i per primera vegada també a La Seu d’Urgell, del 6 al 31 d’octubre amb dos concerts al Cafè del Teatre de Lleida, un concert a la sala Sant Domènec de la Seu D’Urgell, i un concert a l’Espai Orfeó de Lleida. També es podrà visitar una exposició de l’obra de Jose Nacimiento al Cafè del Teatre de Lleida i gaudir de l’oferta gastronòmica que acompanya habitualment el festival al Restaurant Caravista de Lleida.

Enguany l’InterFado, comptarà amb les actuacions de formacions musicals amb una consolidada trajectòria musical dins del fado, vingudes des de França, Galícia, Portugal i Catalunya.

Inauguració del Festival amb l’actuació de Bévinda al Cafè del Teatre

Bévinda, amb 9 discs publicats, ha actuat arreu d’Europa i Àsia desenvolupant l’estil i incorporant instruments i música d'altres regions del món com Nepal (que coneix a través de molts viatges) o el nord d'Àfrica. En el seus espectacles canta en Portuguès i en Francès. La llengua natal, i la llengua d’adopció.

ISGA collective, una de les propostes més atractives i originals de l'escena gallega actuarà a la Seu d’Urgell i al Cafè del Teatre

Des dels seus inicis al 2005, el grup del productor i compositor Isaac Garabatos amb la veu de Mònica de Nut han mostrat el seu interès per la música d'arrel galego-portuguesa i els corrents d'avantguarda. En el seu primer disc, A Redeira, van conjugar la seva música absolutament contemporània amb les “Cantigas de Martín Códax” rebent excel·lents crítiques per aquest treball que van portar en directe a Liverpool, Edimburg, Frankfurt o Munic. Posteriorment van presentar el seu àlbum, Etheria, a Galícia després d'oferir quatre concerts a Londres i esdevenir un nou rumb on el grup de Vigo investiga entre la música gallega, el fado o el post-rock.

Aquesta serà la primera visita “d'ISGA collective” a Catalunya i ho faran en format compartint la seva visió de la música d'arrel gallega conjugant la poesia galaico-portuguesa de el S. XIII amb sons i harmonies de l'S.XXI, amb la col·laboració del guitarrista portuguès Dario Rocha.

Carolina Blàvia clourà el festival a l’Espai Orfeó

Carolina Blàvia treballa des de l'any 2002 amb música inspirada en el Fado. L’any 2006 presenta, amb el grup EnFado el CD “A mil noranta” –Discmedi records-. L’any 2012 presenta un EP encara de versions anomenat “Fado Enllà” amb la col·laboració dels músics Pancho Marrodán i Miquel Hortigüela.

L’any 2018 presenta el seu Primer CD “Destino meu” editat per Picap. Disc format íntegrament de temes propis amb lletres en portuguès i català sempre amb la inspiració del Fado com a teló de fons.

Aquest 2020, centenari del naixement de Amália Rodríguez, la representant del Fado Portuguès per excel·lència,  Carolina Blàvia, ens presentarà un espectable d’homenatge a la Fadista portuguesa. En l’espectacle es combinaran fados tradicionals i fado “canção” popularitzats per Amàlia i també alguns temes propis del darrer treball de Carolina, els d’inspiració més fadista, de Carolina Blàvia. 

Activitats culturals paral·leles

Una exposició que mostra l’obra de Jose Nacimento romandrà oberta al públic del 6 al 31 d’octubre al Cafè del Teatre. Jose Nacimiento Sesto va néixer l'1 de maig de 1969 a la vila de Sanxenxo (Pontevedra). Va cursar els seus estudis a Santiago de Compostel·la i a la Corunya va estudiar Disseny Gràfic a l'escola diable Picasso. Professionalment es va dedicar a la nàutica però mantenint la seva passió per la pintura autodidacta.

Enguany, i amb motiu de la malaltia de la seva mare i passar temps al seu costat, va reprendre els pinzells, el que l'ha dut a realitzar la seva primera exposició de la seva obra "Os meus amores", a l'agost de 2020, dedicada a la seva mare.

La temàtica principal de les obres està relacionada amb la vida marinera, tasques artesanals i folklore a Galícia.

Descendent d'avis portuguesos, recentment ha iniciat pintures relacionades amb allò que identifica Galícia i Portugal (el mar, la música, la gastronomia). A l'exposició podrem veure algunes de les obres inspirades en les Lusofonias com "o portugués" o "a fadista". La tècnica utilitzada és acrílic sobre tela amb pinzells i espàtula.

L’oferta gastronòmica que acompanya habitualment el festival seguirà present a l’edició d’enguany, tot i que, degut a l’estricte protocol sanitari per la Covid-19, no tindrà lloc a les sales de concerts, i es podrà gaudir al Restaurant Caravista de Lleida.

Informació Covid-19

S’ha elaborat un protocol sanitari per tal que els equipaments siguin un espai 100% segur tant pels artistes com pels espectadors.

Comparteix

També t'interessarà