⏯️ Lleida viatja a l'univers Joan Oró per recordar la vida i obra del seu científic més il·lustre

ACN
Publicat: 
19-03-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Lleida viatja a l'univers Joan Oró per recordar la vida i obra del seu científic més il·lustre
    Peu de foto: 
    Ignasi Gómez (ACN)
  • ⏯️ Lleida viatja a l'univers Joan Oró per recordar la vida i obra del seu científic més il·lustre
    Peu de foto: 
    Ignasi Gómez (ACN)

Lleida ha viatjat aquest dissabte a través de "l'Univers Oró" amb un acte per recordar i homenatjar la vida i obra del seu científic més il·lustre, Joan Oró. La jornada ha permès redescobrir l'àmbit personal del bioquímic a través d'una taula rodona formada per familiars seus com la seva filla, Maria Elena Oró, que ha destacat la "passió" que el seu pare li va transmetre pels estudis, i també per científics com Emili Gelpí, que ha remarcat l'exigència de l'homenatjat a l'hora de treballar i l'ha definit com una "metralladora d'idees". Posteriorment, el Col·lectiu Free't ha fet un espectacle audiovisual per reinterpretar artísticament els fets destacats de la trajectòria professional d'Oró, com la seva col·laboració com assessor a la NASA.

El Parc Agrobiotech de la capital del Segrià, dedicat a la recerca i desenvolupament científic, ha acollit la jornada que ha servit per recordar la persona de Joan Oró i com queda testimoni d'aquesta actualment a Lleida, segons ha explicat un dels seus organitzadors, Marc Sans. De fet, l'edifici H3 del complex acull la maqueta de la lluna que va fer servir la NASA per als seus estudis a finals dels anys 60 i que Oró va aconseguir portar a la seva ciutat natal. Sans ha explicat que s'ha volgut reinterpretar la història vital i la biografia del bioquímic, "sobretot l'exploració espacial i la seva col·laboració amb la NASA, però també els descobriments relacionats amb l'ADN".

En aquest escenari, familiars i companys de professió del científic lleidatà han redescobert els seus "valors personals" mitjançant una taula rodona moderada per la periodista Rut Camí. Preguntada pel seu pare, Maria Elena Oró l'ha definit com una "bona persona" que els va transmetre la seva "passió per la lectura i l'aprenentatge". "Sempre parlava que erem pols d'estrelles i es preguntava si s'arribaria a Mart", així és com passava els sopars a casa, ha afegit la seva filla. Així mateix, el seu company de professió a Houston, Emili Gelpí, ha comentat que Oró era una persona molt exigent a l'hora de treballar. "Era una metralleta d'idees i quan entraves al seu despatx per consultar-li alguna cosa, en sorties amb 50 noves a fer", ha somrigut.

Els relats de familiars i companys s'han complementat amb la reinterpretació artística dels fets més destacats de la trajectòria científica de l'homenatjat. En concret, amb un concert del Col·lectiu Free't, companyia resident a l'Auditori Enric Granados de Lleida. Es tracta d'un grup d'artistes de diferents disciplines que basa el seu treball en la improvisació i en la composició en viu, el 'soundpainting'. En aquesta ocasió, la seva actuació musical ha anat lligada a la projecció d'uns audiovisuals que recollien fotografies i dates assenyalades per a Oró. L'animació ha estat creada especialment per a l'ocasió per l'equip lleidatà, Lauro.pro.

L'acte, que se celebra en el marc del centenari del naixement d'Oró, s'ha tancat amb un tast gastronòmic inspirat en la vida i trajectòria del científic en el qual els comensals han pogut degustar plats que representaven estrelles o meteorits. La creació ha anat a càrrec d'Alexa Trilla de Archicookture, amb la col·laboració de Gerard F. Marmolejo de Timberlab.

Comparteix

També t'interessarà