Lleidatans ‘imparables’ prenen el carrer

M. CABELLO
26-06-2019
  • Lleidatans ‘imparables’ prenen el carrer
  • Lleidatans ‘imparables’ prenen el carrer

Almenys dinou voluntaris de la Fundació Josep Carreras a Lleida tornaran a demostrar dissabte que són imparables a l’hora de conscienciar la societat sobre les malalties oncològiques de la sang com la leucèmia. Pacients, expacients i els seus familiars es donaran cita a la plaça Sant Joan des de les onze del matí per compartir les seues històries de superació mitjançant fullets personalitzats, recaptar fons per a la investigació i sensibilitzar la ciutadania per inscriure’s en el registre de donants de medul·la òssia.

Entre ells hi haurà Trini Trucho, de 51 anys, a qui van diagnosticar el 2014 un mieloma múltiple, i Francesc Rosselló, de 66 anys, que en fa quinze es va sotmetre a un autotrasplantament per combatre una leucèmia. “Vaig ser la primera persona de la meua família a la qual van diagnosticar un càncer i va ser molt dur”, assegura la Trini. “Des d’aleshores he participat en el Dia dels Imparables perquè no hi ha ningú millor que nosaltres per donar a conèixer aquesta malaltia i sensibilitzar sobre la importància de la investigació per combatre-la. Volem poder dir que el cent per cent de les malalties oncològiques tenen cura.”

En aquesta línia es va expressar també el Francesc, que va destacar que “amb aquesta iniciativa mostrem que no tot està perdut quan et diagnostiquen una leucèmia i que som molts els pacients que ens recuperem”. I per augmentar les probabilitats que els malalts trobin una medul·la compatible fan una crida per fer-se donant. “L’espera pot ser molt difícil i tothom hauria de tenir dret a trobar una medul·la compatible.”

Segons les últimes dades de la Fundació Josep Carreras, que va impulsar el Dia dels Imparables fa vuit anys per homenatjar els pacients i expacients de leucèmia, l’any passat ja hi havia un total de 51.354 persones inscrites en el Registre de Donants de Medul·la Òssia (Redmo), que suposen 8.100 més que el 2017. Aquesta tendència a l’alça contribueix a augmentar les possibilitats dels pacients de trobar una medul·la compatible, ja que són molt baixes i només un de cada quatre malalts la troba entre la seua família.

“Tots els càncers són dolents. Però les malalties oncològiques de la sang poden arribar a ser especialment complicades perquè s’estenen per tot el cos i moltes vegades no hi ha tumor per atacar”, va explicar Francesc Rosselló, expacient i responsable de la fundació a Lleida.

Trenta comerços lleidatans amb guardioles contra la leucèmia

Una trentena de comerços lleidatans, així com els supermercats Plusfresc, se sumaran aquest dissabte al Dia dels Imparables amb la instal·lació de guardioles solidàries per recaptar fons contra aquestes malalties. El mestre de cerimònies de l’activitat, que es concentrarà a la plaça Sant Joan des de les 11.00 fins a les 19.30 hores, serà el Sr. Postu.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?