Llum verda a la reforma de pensions

ACN
Publicat: 
25-08-2021
Actualitzat: 25-08-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Llum verda a la reforma de pensions

El Consell de Ministres ha inaugurat el nou curs polític aprovant el decret llei per a la reforma de les pensions, el pas previ per traslladar el text al Congrés dels Diputats. La norma ha estat consensuada amb els sindicats de Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT), juntament amb la patronal CEOE, i ha estat definida com "una de les més importants de l'última dècada en matèria de diàleg social". El principal canvi consisteix a lligar la revaloració de les pensions a l'Índex de Preus al Consum (IPC), una proposta que havia quedat enterrada amb l'última reforma impulsada pel PP l'any 2013. La norma també incorpora incentius per allargar l'edat de jubilació i reforçar l'estructura d'ingressos de la Seguretat Social.

"A partir d'ara, cap pensionista s'haurà de preocupar per una possible pèrdua de poder adquisitiu", ha subratllat la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. "No només recuperem el consens entre els agents socials, sinó també la revaloració que s'havia perdut amb l'última reforma", ha afegit.

La nova norma preveu que, a partir de l'1 de gener de cada any, les pensions s'incrementin en línia amb la inflació mitjana anual registrada l'exercici anterior. En cas que l'IPC sigui negatiu, l'import de les pensions no variarà. Aquesta mesura dista de l'anterior reforma, on la revaloració de les pensions quedava limitada al 0,25% en situacions de dèficit.

Per altra banda, la reforma incorpora diferents mesures que tenen com a objectiu equiparar l'edat efectiva i l'edat ordinària de jubilació. En primer lloc, el govern espanyol ha fet una revisió de la jubilació anticipada voluntària, on els coeficients passen a ser mensuals per tal de "donar més flexibilitat" als futurs pensionistes. Amb aquest canvi també es busca afavorir aquelles carreres en què la cotització ha estat més llarga.

Quant als incentius per allargar la jubilació, els treballadors rebran un plus per cada any de demora. O bé se'ls atorgaran un percentatge addicional del 4% del seu salari, una quantitat determinada en funció de la quantia de la pensió –i premiant aquelles carreres de cotització més llargues- o una combinació de les dues opcions.

Sobre la jubilació forçosa, el nou text estableix que els convenis col·lectius no podran fixar clàusules que facin possible l'extinció del contracte de treball en edats inferiors als 68 anys. En aquesta mateixa línia, i amb l'objectiu d'afavorir la permanència dels treballadors de més edat en el mercat de treball, s'estableix una reducció del 75% de les quotes empresarials a la Seguretat Social durant una situació d'incapacitat temporal d'aquells treballadors de més de 62 anys.

Finalment, el govern espanyol contemplarà cada any una transferència dels Pressupostos Generals de l'Estat a la Seguretat Social, per tal de reforçar l'estructura d'ingressos d'aquest organisme.

Comparteix

També t'interessarà