Llum verda a l'estratègia per garantir el relleu generacional al sector agrari

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
11-04-2023
Actualitzat: 11-04-2023 17:29
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Llum verda a l'estratègia per garantir el relleu generacional al sector agrari
    Peu de foto: 
    Marta Lluvich (ACN)

El Govern ha aprovat aquest dimarts 'L'estratègia de relleu generacional agrari de Catalunya', un document que articula un nou marc d'actuació per garantir que les noves generacions s'incorporen al sector agrícola. L'estratègia defineix un pla d'acció 2023 – 2027 i inclou cinc reptes temàtics, 13 objectius i 35 accions. Destaca la voluntat de l'executiu de facilitar l'accés a la nova pagesia o l'acompanyament a empreses agràries amb models innovadors de producció i comercialització. També s'assenyala la necessitat de conscienciar a la ciutadania del paper "imprescindible" de la pagesia i el seu vincle amb l'alimentació sostenible i de teixir un ecosistema "acollidor" al món rural.

Un total de 47 joves de 37 municipis de Lleida s'han incorporat al sector agrari
Peu de foto: 
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)

El document elaborat pel Departament d'Acció Climàtica també admet que el relleu generacional és "multidimensional" i cal abordar-lo "més enllà" dels incentius econòmics. En aquesta línia, assegura que és "evident" la necessitat d'integrar temes culturals, territorials, jurídics i formatius.

L'estratègia s'ha fet a partir d'entrevistes a "agents clau" en temes de relleu generacional agrari, com tutors d'escoles agràries o tècnics d'oficines comarcals, entre altres. També s'ha dut a terme un estudi sobre una mostra de joves incorporats al sector agrari entre 2015 i 2019. Tot plegat forma part de l'Agenda Rural de Catalunya, aprovada pel Govern el maig del 2022.

Comparteix

També t'interessarà