Un total de 47 joves de 37 municipis de Lleida s'han incorporat al sector agrari

REDACCIÓ
Publicat: 
27-05-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un total de 47 joves de 37 municipis de Lleida s'han incorporat al sector agrari
    Peu de foto: 
    Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i la presidenta de JARC Lleida, Esmeralda Rourera, han presentat avui els resultats obtinguts fruit del conveni de col·laboració entre ambdues entitats que tenia com a objectiu principal incidir en la millora de les empreses d’aquest sector incentivant l’aprofitament dels recursos naturals de forma sostenible i l’arrelament de la població al territori, facilitant l’accés de joves per garantir el relleu generacional donant vida als municipis amb respecte pel medi ambient. 

Rourera ha remarcat que “És un món molt complex i això explica que cada dia més agricultors i ramaders s’associïn a una organització agrària, perquè els oferim la informació i el suport, que necessiten.” 

Com a resultat d’aquest conveni destaca el suport i assessorament  que s’ha dut a terme a través de formacions en diferents àmbits de la producció i de la gestió agro-ramadera adreçades a aquestes noves generacions. Fruit d’aquestes activitats, el 2021 han rebut assessorament 87 joves, dels quals ja s’han incorporat al sector agrari o ramader 47 joves de les terres de Ponent.

En la seva intervenció el president, Joan Talarn, ha destacat la importància de contribuir a assolir una major estabilitat econòmica de les explotacions agràries i ramaderes i afavorir l’estabilitat de la població al territori i una estructura territorial equilibrada, amb una base agrària forta i preparada per als reptes del futur.

Les activitats de capacitació tecnològica, la participació activa en Fires i jornades tècniques sectorials i la 5a edició del guardó a la Millor Poma Golden 2021, han estat les principals activitats que s’han desenvolupat amb aquest conveni i que han contribuït a la millora de la professionalitat i competitivitat del sector agrari i ramader, tal com definia el conveni que comptava amb un pressupost total de 82.000 €, dels quals la Diputació de Lleida n’ha aportat 36.000 € , és a dir, un ajut del 44% sobre el cost total.  

Com a resultat de les activitats portades a terme a través d’aquest conveni, hem pogut conèixer el cas de dues experiències d’èxit que a través de la formació i l’assessorament que han rebut s’han incorporat al sector primari i ramader. 

La primera experiència que hem conegut és La Cistella de Montgai (la Noguera, Lleida). Es tracta de l’Anna Coll veterinària i professora de l’UAB i l’Oriol Pujol economista, que van decidir fer un canvi de vida durant el confinament i actualment treballen en el sector primari.

Tenen hort i preparen cistelles amb fruita i verdura, comptant també amb productors de proximitat per completar-les. Reparteixen a domicili i per missatgeria arreu Catalunya amb les comandes que els hi arriben a través del seu web. I actualment estan preparant nous projectes.

La segona experiència que hem conegut és el del Julià Prunera, amb una Granja de gall d’indi a la Granadella (Les Garrigues, Lleida). En Julià és enginyer i va decidir tornar al camp. Es va incorporar l’any 2020, amb un pla de millora va construir la granja per a 12.000 galls d’indi i ara tenen la primera pollada. Van decidir apostar per les energies renovables, i la granja es proveeix d’energia solar, amb plaques que té instal·lades a la teulada de l’explotació.

Dos dels casos d’èxit com a resultat d’aquest conveni que té com a objectiu principal millorar la professionalitat i competitivitat del sector agrari i ramader i contribuir a poder mantenir una estructura equilibrada i forta del sector primari.

A l’acte de presentació dels resultats obtinguts amb aquest acord de col·laboració, que ha tingut lloc, a la sal Viladrich de la Diputació de Lleida, ha assistit també, el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, i el seu director, Ramon Boixadera i, Xavier Purroy, cap sectorial de Joves de JARC, que conclou que “Som un país on tenim sol, aigua i terres fèrtils, tenim gent amb ganes de treballar, i des de JARC treballem per fer-ho possible”.

Comparteix

També t'interessarà