Llum verda per ubicar als Docs i l'entorn de la Meta la nova estació d'autobusos de Lleida

ACN
Publicat: 
27-02-2021
Actualitzat: 27-02-2021 11:58
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Miquel Pueyo, paer en cap de Lleida.
  Peu de foto: 
  Miquel Pueyo, paer en cap de Lleida.
 • El Ple de la Paeria
  Peu de foto: 
  El Ple de la Paeria
 • Toni Postius, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Lleida
  Peu de foto: 
  Toni Postius, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Lleida
 • Cap de l'oposició a l'Ajuntament de Lleida, Fèlix Larrosa
  Peu de foto: 
  Cap de l'oposició a l'Ajuntament de Lleida, Fèlix Larrosa
 • Xavi Palau, portaveu del PP a l'Ajuntament de Lleida
  Peu de foto: 
  Xavi Palau, portaveu del PP a l'Ajuntament de Lleida
 • Ángeles Ribes, portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Lleida
  Peu de foto: 
  Ángeles Ribes, portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Lleida
 • Tercer tintent d'alcalde a l'Ajuntament de Lleida, Sergi Talamonte
  Peu de foto: 
  Tercer tintent d'alcalde a l'Ajuntament de Lleida, Sergi Talamonte

El Ple de l'Ajuntament de Lleida ha donat llum verda a ubicar la nova estació d'autobusos a l'edifici dels Docs i l'entorn de la Meta, amb els vots a favor dels tres grups del govern, mentre que Cs, PP i González s'han abstingut i el PSC hi ha votat en contra. En concret, s'ha aprovat la modificació de Pla general d'ordenació urbana perquè aquest entorn passi a ser equipament comunitari i, a la vegada, s'amplia l'ús residencial al solar de Copa d'Or on s'instal·laven les firetes per compensar els propietaris dels Docs i la Meta. La Paeria confia que les obres de l'estació comencin el 2022. El Ple també ha aprovat, amb les crítiques de l'oposició, la nova tarifació progressiva de les escoles bressol municipals en funció de la renda familiar.

La sessió, corresponent al mes de febrer, ha aprovat dos expedients urbanístics per tal que la nova estació d'autobusos pugui construir-se als Docs i l'entorn de la Meta. Per una banda, es tracta de la modificació puntual del Pla general d'ordenació urbana de Lleida per ampliar el Polígon d'actuació urbanística UA 3 de l'Estació amb la incorporació del Sistema general d'equipament comunitari ubicat al carrer de Marie Curie, núm. 2-8, i la reordenació del conjunt. Aquesta modificació té com a objectiu garantir la intermodalitat del transport públic, permetent la construcció de la nova estació d'autobusos a tocar de la del ferrocarril, en lloc de fer-ho sota el pont de Príncep de Viana, on estava prevista, ha explicat el tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius.

L'altre sector afectat per la modificació del Pla general és el de la parcel·la municipal que estava qualificada com a equipament comunitari a Copa d'Or, entre l'antiga N-II, on s'havien instal·lat les firetes. En aquest àmbit s'amplia l'ús residencial per compensar l'aprofitament urbanístic privat que perden els propietaris dels Docs i la Meta per la construcció de l'estació d’autobusos. En aquesta parcel·la de Copa d'Or podran edificar-se 256 habitatges, 102 de renda lliure i 154 de protegits.

Des de l'oposició han acusat el govern d'"opacitat" i manca de consens en relació amb el projecte i han criticat que es disposi d'un pla de mobilitat i que no s'hagi sol·licitat un informe a la Comissió de patrimoni en relació amb la preservació dels Docs i la Meta.  

La Generalitat va adjudicar a finals de desembre la redacció del projecte executiu de la nova estació d'autobusos. El pla de treball de la Paeria preveu disposar abans de finals d'any del projecte executiu i de la modificació definitiva del planejament, amb la qual els terrenys passaran a tenir titularitat pública. La voluntat és que les obres, que executarà la Generalitat i que superaran els 10 milions d'euros, es puguin licitar l'any 2022 per tal que l'equipament pugui entrar en servei durant el 2023.

Llum verda amb els vots del govern a la nova tarifació progressiva a les escoles bressol municipals

El Ple també ha aprovat, en aquest cas amb els vots dels tres grups de govern, la nova tarifació progressiva a les escoles bressol municipals, que entrarà en vigor el curs 2021-2022. La principal novetat és que la quota passarà a ser progressives en funció de la renda familiar, sense necessitat d'haver de demanar bonificacions amb informes de serveis socials. La fórmula adoptada pel govern de la Paeria és "més justa i equitativa" i funciona des de fa anys en els principals ajuntaments catalans, segons ha exposat la regidora d'Educació, Sandra Castro. Així mateix, ha destacat que el nou model augmenta el ventall de bonificacions, en relació amb la primera proposta plantejada pel govern. 

Des de l'oposició han criticat el nou sistema de tarifació ja que consideren que, a la pràctica, suposarà un increment de la quota per al 30% de les famílies. Des del PSC, fins i tot, han demanat la dimissió de la regidora. A partir del pròxim curs les famílies pagaran entre 23 i 200 euros mensuals per fill en horari complet, respecte als 90 euros que paguen actualment. Castro ha assegurat que, segons un informe d'economistes de la UdL, la quota mitjana serà de 111 euros mensuals per fill, sense tenir en compte les bonificacions. PSC, PP i Cs també han criticat el tancament de les dues escoles bressol del Clot de les Granotes. 

L'oposició demana la retirada del decret d'aprovació del nou protocol d'empadronament 

La sessió també ha aprovat el Protocol d'ús d'habitatges públics, que planteja accions en defensa de l'habitatge públic a la ciutat per reduir la morositat, vetllar per la bona convivència de les famílies usuàries d'habitatges de titularitat pública i millorar l'atenció i la mediació. D'altra banda, PSC, Cs i PP han reclamat a l'alcalde Pueyo la retirada del decret d'aprovació del nou protocol d'empadronament de Lleida, que permetrà inscriure al padró a totes les persones al seu domicili habitual, encara que hi siguin de forma irregular. Des del grup socialista, han anunciat que presentaran un recurs de reposició contra l'aprovació d'aquest decret. 

Pueyo: "Aquells que apostin per la mà dura com a recepta per aturar els aldarulls, no han entès res del que està passant"

L'alcalde Pueyo ha afirmat que la condemna i l'ingrés a Pablo Hasel per injúries a la corona i enaltiment del terrorisme suposa "una nova vulneració dels drets i les llibertats a l'Estat". En relació amb els aldarulls dels últims dies, ha remarcat que va traslladar la "solidaritat i suport" als quatre agents de la Guàrdia Urbana lesionats, que va "condemnar taxativament qualsevol agressió física o destrossa" i que va declarar públicament que "en l'exercici del dret a manifestació no hi caben la violència, ni el vandalisme, vinguin d'on vinguin". 

En aquest sentit, l'alcalde de Lleida s'ha solidaritzat amb les persones que han resultat ferides en el transcurs de les mobilitzacions" i ha lamentat "els danys materials produïts i molt especialment, els que afecten a comerços, vehicles i a altres interessos particulars". "Però, no podem tampoc tancar els ulls a l'evidència que hi ha joves que es deixen seduir per la violència i, no n'hi ha prou en condemnar-ho retòricament i passar full", ha dit. Segons Pueyo, "no es pot passar per alt que un de cada deu joves ha perdut la feina o que quatre de cada deu han vist reduïts els seus ingressos des de l'inici de la pandèmia o que només un 18% dels menors de 30 anys, pot emancipar-se, a dia d'avui, i que un 40% dels joves es troben a l'atur". 

"Si a la crisi social subsegüent a la pandèmia s'hi suma la indiferència per part dels governs davant les expectatives de futur dels joves, augmentarà la conflictivitat al carrer i ens podem trobar davant una situació de violència creixent", ha advertit. Per això, considera que "aquells que apostin per la mà dura com a recepta per aturar els aldarulls, no han entès res del que està passant i fracassaran", ha afegit l'alcalde de Lleida.  

Mocions

Per contra, en l'apartat de mocions ha quedat rebutjada, amb els vots dels tres grups del govern, bona part de la moció presentada per Cs en relació amb els aldarulls dels darrers dies. El text instava la Paeria a declarar que els danys i crema de vehicles policials, així com la destrucció del mobiliari urbà, són totalment "inacceptables". També demanava que l'Ajuntament felicités els agents de la Urbana per "haver aguantat el llançament de pedres, ampolles, petards, pintura, taules i cadires". 

Només ha prosperat un dels punts de la moció, en defensa "del dret de manifestació i expressió" i de condemna a "la violència d'una minoria que només deslegitima la defensa d'aquests drets". Des del govern han dit que la moció "està treta de context" i que no entra en el fons dels motius que han portat a les protestes però, tot i votar-hi en contra, han condemnat la "violència" i han traslladat l'agraïment a la Urbana i als Mossos. Així mateix, s'han remès a les paraules pronunciades per l'alcalde al començar el Ple. 

El Ple ha aprovat per unanimitat la moció presentada per CCOO que insta Educació a augmentar les mesures preventives als centres educatius per evitar contagis de la covid-19. El text emplaça el departament a adoptar protocols de ventilació a les aules i altres espais dels centres educatius, i a instal·lar aparells de ventilació mecànica a escoles i instituts. 

També ha prosperat la moció del PSC, amb motiu del 8 de març, Dia internacional dels drets de les dones. Entre altres acords, el text emplaça la Paeria a treballar per avançar cap a la igualtat real, rebutjant qualsevol retrocés en drets i llibertats per a les dones. També demana lluitar contra la mercantilització del cos de les dones i que la Paeria s'adhereixi a la Xarxa de municipis lliures de tràfic de dones i nenes. Així mateix, emplaça l'Ajuntament a intervenir per garantir el dret lliure a l'avortament als centres que reben diners públics a Lleida i exigeix a la Generalitat els recursos necessaris per implementar el Pacte català contra la violència masclista. 

Així mateix, la sessió ha avalat la moció del grup d'ERC-AM de suport al poble sahrauí, davant l'escalada de tensió al sud-oest del Sàhara Occidental arran de l'entrada de l'exèrcit del Marroc a la zona del Guerguerat. Entre altres punts, la moció insta la comunitat internacional a assumir la resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides que preveu la realització d'un referèndum d'autodeterminació al Sàhara Occidental. 

Primer Ple amb Sergio González com a regidor no adscrit 

Sergio González participa al Ple com a regidor no adscrit després de deixar JxCat
En el Ple d'aquest divendres, també s'ha oficialitzat la renúncia de Sergio González com a edil de JxCat, passant a exercir d'aquesta manera com a regidor no adscrit. L'alcalde Pueyo el va destituir com a regidor d'Esports després que el govern detectés anomalies en tres contractacions efectuades per aquesta regidoria. González no ha accedit a cedir l'acta tal com li havien demanat des de JxCat i ha optat per continuar a la Paeria com a regidor no adscrit.

Comparteix

També t'interessarà