Lo Baratillo, a punt per al museu

P. RODELLAR
Publicat: 
10-01-2021
Actualitzat: 10-01-2021 14:06
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lo Baratillo, a punt per al museu
  • Lo Baratillo, a punt per al museu
  • Lo Baratillo, a punt per al museu
  • Lo Baratillo, a punt per al museu

Artesa de Lleida preveu obrir durant el primer trimestre de l’any que ve el seu museu del joguet i Manel Gigó, col·leccionista i propietari de més de tres mil joguines de l’emblemàtica botiga Lo Baratillo Leridano, que va tancar el 1978, ja n’ha restaurat al voltant de cinc-centes perquè puguin ser exposades en aquest nou equipament. “Fa pràcticament un any vaig començar a revisar més de dos-centes caixes, algunes portaven fins a trenta anys sense obrir-se, i des de fa sis o set mesos cada vegada que tinc temps vaig seleccionant i restaurant diferents peces perquè així estiguin en perfectes condicions a l’hora d’exhibir-se”, va explicar Gigó.

En aquest sentit, al historial compta amb joguets que es remunten des de principis del segle passat fins a la dècada dels vuitanta. “N’hi ha de tota mena, de llautó, de plàstic i cartró, nines, cotxes, bicicletes, autòmats, animals, etcètera. Amb tot el material que tinc podria omplir-se el nou museu diverses vegades”, va indicar divertit Gigó. Així mateix, el col·leccionista també va assegurar que la importància d’aquest museu no és tant la botiga per si mateixa com el que representa per a nombroses generacions de lleidatans. “Abans no hi havia mòbils ni ordinadors. Per a molts infants el que despertava passejar pel carrer Major i trobar-se amb aquest local era màgic i aquesta és l’essència que m’agradaria que es traslladés a l’exposició”.

Per la seua part, l’alcalde d’Artesa de Lleida, Pere Puiggròs, va afirmar que la construcció de l’equipament segueix els terminis previstos i que en qüestió de dies començarà a “tancar-se, se li col·locaran les rajoles i es construiran els lavabos. A més, durant l’any es portarà a terme la instal·lació elèctrica i el decorat”. “Tenim molta il·lusió en aquest projecte i esperem que, si la pandèmia ho permet, a partir del 2022 sigui un dinamitzador del poble”, va afirmar Puiggròs.

Un Rei Mag, rejovenit més de vuitanta anys

Una de les múltiples peces que ha restaurat Manel Gigó en els últims mesos és la d’un Rei Mag, Melcior, que als anys quaranta del segle passat presidia durant les festes nadalenques el carrer Major, perquè els nens i nenes hi poguessin dipositar les cartes a Ses Majestats. “Jo encara recordo anar passejant amb els pares fins allà per poder entregar la carta, és una figura emblemàtica del Nadal lleidatà per a moltes generacions. Ara està completament restaurada i preparada perquè pugui tornar a portar a terme la seua comesa”, va assegurar Gigó.

Comparteix

També t'interessarà