Lo Carreró de Montgai, pura màgia

LLEIDACOM / Sònia Cascón
Publicat: 
19-09-2019
Actualitzat: 19-09-2019 15:29
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lo Carreró de Montgai, pura màgia

Quan li pregunto a l’alcalde de Montgai, el Jaume Gilabert, que em defineixi amb una paraula el seu municipi, em diu sense pensar-ho ni dos segons ‘la paraula que defineix Montgai per mi és màgia’. Màgia, és una paraula que envolta a tot el poble, però ara Montgai, també és màgic pel Carreró’.

I que és ‘lo Carreró’? D’on sorgeix aquest espai? Quina és la seva història? És per això que decideixo xerrar una estona, amb el Jaume Gilabert. Ell és l’alcalde del municipi des de fa 12 anys,‘El Carreró, és un carrer clos d’origen medieval - em comença a explicar -  Abans les pròpies portes de les cases tancaven els pobles i els carrers eren carrers que s’anomenaven closos’.

I dóna la casualitat que Montgai conservava un d’aquests carrers closos, un carrer que ha estat tapiat i oblidat durant més de 40 anys: és ‘Lo Carreró’, un espai màgic i amb un encant especial.

‘Quan entrem en el Carreró ens dona la benvinguda una paraula: Inspiració’, em diu Gilabert, i m’explica que els artistes Lily Brik i Jonathan Singleton són els creadors de les dues portes de Lo Carreró de Montgai. ‘La muralista lleidatana, diu, ha aportat el disseny, mentre que l'especialista en forja artística britànic ha estat l'encarregat de donar-li vida. La Lily Brik ha fet dos murals al Carreró, dos dels tres murals que representen una trilogia sobre la dona dibuixada en les tres etapes de la seva vida: la infància, la maduresa. Del de la dona en l'època de vellesa es va encarregar el portuguès, Federico Drawn.

Lo Carreró està conformat de diversos espais on hi ha elements que s’han volgut mantenir per recordar el pas del temps com els cups on s'emmagatzemava vi, oli i cereals, un celler que es va construir aprofitant parets de la mateixa roca i cisternes d'aigua. Es conserven també estanteries de cuines antigues construïdes a la mateixa paret i piques d'aigua i pedra.

‘Hem volgut convertir aquest espai en un espai socio-cultural on es fan exposicions, tertúlies, xerrades, concerts... cada cap de setmana hi ha alguna activitat d’algun tipus, ja que el nostre objectiu és que ‘Lo Carreró’ sigui un espai dinamitzador de Montgai’.

L’alcalde Gilabert té molt clar l’important que és involucrar als habitants de Montgai es aquest espai, ‘van fer una activitat que era que la gent del poble ens portés mobles que ja no feia servir, que estiguessin en desús i poder així moblar un dels espais del Carreró, i va tenir una resposta magnífica’.

Parlant amb el Jaume Gilabert i així com anem passant l’estona, noto satisfacció de la feina ben feta a l’hora de parlar d’aquest espai. ‘Lo Carreró, s’ha convertit en una icona de Montgai. Avui en dia, si vens al municipi has de visitar el Carreró, perquè és l’element més atractiu que tenim. Ara, la gent que ve a Montgai, ve a veure el Carreró’.

Penso amb les paraules de l’alcalde i m’imagino el Carreró a l’època medieval, un carrer estret amb cases de pedra i portes de fusta amb forja i cada una amb la seva història, la seva vida... I llavors entenc al Jaume Gilabert quan parla de que aquest espai té un encant diferent, i perquè diu que quan el traspasses entres en un altre món ... Perquè Lo Carreró, ara sí ho entenc, alcalde, és pura màgia

Comparteix

També t'interessarà