L'obra Nit de lluna torna al Museu Jaume Morera després de ser restaurada

REDACCIÓ
Publicat: 
09-03-2022
Actualitzat: 09-03-2022 11:48
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'obra Nit de lluna torna al Museu Jaume Morera després de ser restaurada
  • L'obra Nit de lluna torna al Museu Jaume Morera després de ser restaurada

L'obra Nit de lluna torna al Museu Jaume Morera. El passat mes d’octubre l’escultura Nit de lluna de Leandre Cristòfol (Os de Balaguer, 1908 – Lleida, 1998) es va traslladar al Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya a Valldoreix (CRBMC). L’ingrés al Centre tenia per objectiu dur a terme un estudi previ a la restauració per tal de conèixer a fons la situació dels materials a l’interior de l’urna, estudiar el sistema de tancament i procedir a la seva restauració.

Nit de lluna és una peça de l’any 1935 que Cristòfol va concebre dins d’una caixa de fusta semicircular segellada, a mode d’urna, per tal de reforçar la importància de la il·luminació exterior en contrast amb la foscor del fons de la caixa i subratllar, així, el to poètic de l’escenografia. Aquest fet n’ha complicat tradicionalment l’accés i ha fet que, al llarg dels anys, s’hagin acumulat al seu interior tota una sèrie de partícules ambientals i pols que donaven un aspecte apagat a la policromia i afectaven el component més estètic de la peça.  

Les radiografies i analítiques dels materials que segellen l’obra van permetre determinar que la caixa de Nit de lluna s’havia obert un o dos cops màxim. I que en una d’aquestes intervencions la peça es va desplaçar lleugerament cap a l’esquerra. Amb la informació proporcionada per aquests treballs previs l’equip tècnic del CRBMC va decidir l’obertura de l’urna, la qual cosa va permetre al restauradors Ramon Solé i Rosaura Janó netejar l’obra i extreure’n mostres de policromia. Durant el procés es va descobrir, sota la base, una anotació manuscrita de l’artista: “Nit de lluna Leandro Cristòfol 1935”.

Un cop finalitzades les tasques de restauració i segellada novament l’urna, els colors han guanyat en intensitat i Nit de Lluna torna a brillar en la foscor.  

Ensomni de Josep Biosca

D'altra banda, Ensomni (tradicionalment coneguda com a Nu de dona), una obra de l’escultor Josep Biosca (Albatàrrec, 1896 – Barcelona,1994) ha estat també objecte d'intervenció pel restaurador Ramon Solé. Els treballs, es van dur a terme a la sala de reserva del Museu d'Art Jaume Morera.

L'obra presentava imperfeccions i marques en la superfície, a causa de la sedimentació de brutícia acumulada, i també taques de color marró en les parts més prominents. La intervenció va consistir en un tractament de neteja orientat a recuperar l'aspecte original de l'obra, amb aquest contrast creat per l'autor entre l'alabastre original i la capa de pintura blanca que el cobreix.

Comparteix

També t'interessarà