L'obra "Presos políticos en la España contemporánea" del Museu de Lleida es trasllada al Museu de l'Art Prohibit de Barcelona

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
19-06-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'obra "Presos políticos en la España contemporánea" del Museu de Lleida es trasllada al Museu de l'Art Prohibit de Barcelona
    Peu de foto: 
    L’obra “Presos políticos en la España contemporánea” al Museu de Lleida ©Museu de Lleida

El Museu de Lleida ha desmuntat l'obra "Presos políticos en la España contemporánea" de Santiago Sierra, que estava exposada a la seva sala permanent des de finals de 2019. La peça ha estat traslladada al Museu de l’Art Prohibit de Barcelona, inaugurant així la seva ubicació definitiva dins de la col·lecció d’art censurat impulsada per Tatxo Benet.

La instal·lació, que inclou 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats de presos polítics a Espanya, acompanyades d’un breu text explicatiu, havia estat ubicada a l'espai de l’església de l’antic convent de Sant Josep, dins del Museu de Lleida. Aquest espai acull obres d’època moderna, però ara tornarà a exposar el retaule de Cubells, que va ser retirat per fer lloc a l'obra de Sierra.

"Presos políticos en la España contemporánea" va ser presentada al Museu de Lleida per primera vegada entre el 7 de març i el 22 d’abril de 2018, després de ser retirada de la fira Arco de Madrid aquell mateix any. La controvèrsia al voltant de l'obra, que permet identificar les persones retratades sense mostrar els seus noms, l'ha convertit en un símbol de la censura en l'art contemporani espanyol.

El Museu de l’Art Prohibit de Barcelona, inaugurat a l'octubre de 2023, és ara la llar permanent de la peça de Sierra i altres obres censurades que formen part de la col·lecció de Tatxo Benet. Aquest museu busca ser un espai dedicat a la reflexió i denúncia sobre la censura en l'art, oferint al públic una mirada crítica sobre la llibertat d'expressió i els límits imposats en l’àmbit artístic.

Comparteix

També t'interessarà