Localitzen una nova població de cranc autòcton a Collegats

ACN
15-09-2021
  • Localitzen una nova població de cranc autòcton a Collegats
  • Localitzen una nova població de cranc autòcton a Collegats

Els Agents Rurals amb la col·laboració de l'Escola de Pesca del Pallars Sobirà (gestionada per l’Ajuntament de Soriguera) i un grup de voluntaris han localitzat una nova població de cranc de riu autòcton (Austropotamobius pallipes) a l’Espai Natural Protegit de Collegats-Queralt, al riu Noguera Pallaresa. La troballa s’ha fet durant un cens nocturn organitzat després que els Agents Rurals fa uns mesos localitzessin excrements de llúdriga amb restes de cranc autòcton, que  apuntaven a una presència de l’espècie a la zona. Ara s’ha pogut constatar que en tot l’espai protegit de Collegats hi ha una població de cranc autòcton molt ben estructurada. El descobriment és una noticia molt positiva a nivell ecològic ja que aquest cranc és una espècie protegida que està clarament en regressió a tota la península ibèrica.

Tot apunta que els crancs localitzats a Collegats poden ser descendents dels que els Agents Rurals van alliberar l'any 2005 després d'un rescat que es va fer al canal de Gavet en col·laboració amb la llavors Direcció de Medi Natural i diversos centres de recuperació de fauna. Es van treure més de vint mil exemplars. D'aquests, prop d'un miler van ser traslladats pel cos operatiu sota la presa de Llania, aigües avall de Collegats, des d'on probablement amb els anys han anat remuntant el riu fins a consolidar una nova població en aquest espai protegit on conviuen amb la bona població de truita autòctona i llúdriga.

Els Agents Rurals faran un seguiment d’aquesta població de cranc de riu autòcton, una espècie amb un elevat valor ecològic dels ecosistemes fluvials, i que serveix com a indicador del bon estat de les aigües continentals. Durant els darrers 30 anys, ha patit una regressió a la majoria dels rius i rierols de Catalunya, on era una espècie abundant i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural treballa per a la seva repoblació.

Comparteix

També t'interessarà