L'oli italià es ven un 72 per cent més car que l'espanyol

REDACCIÓ
Publicat: 
31-07-2020
Actualitzat: 31-07-2020 10:35
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'oli italià es ven un 72 per cent més car que l'espanyol

Els productors espanyols d’oli no treuen partit del fet de ser els líders en volums al mercat mundial, ja que són els italians els que venen a preus superiors, en concret un 72 per cent més car.

Així es posa de manifest en les últimes dades que ha fet públiques el Consell Oleícola Internacional. Apunta que els preus en origen a Espanya al finalitzar el mes de juny s’han situat en tot just 1,97 euros per quilo per a l’oli d’oliva verge extra, una xifra que representa una caiguda de l’11 per cent respecte a les mateixes dates de l’any passat, que ja va suposar una mala campanya per als oleïcultors.

En el cas d’Itàlia, els preus en la primera setmana de juny (última dada que analitza el consell), era de 3,4 euros. Per al sector italià, el deteriorament a les cotitzacions en origen és d’un 43 per cent, encara que en aquest cas partia de xifres molt superiors a les registrades per als olis espanyols.

Pel que fa als olis grecs, els preus són molt similars als espanyols, amb 2 euros per quilo. Crida l’atenció a més l’escassa diferència de preu en l’oli verge extra, de màxima qualitat, i el refinament que es paguen en origen a Espanya amb els esmentats 1,97 i 1,68 euros per quilo, respectivament.

Una primavera amb meteorologia adversa minvarà la producció

La collita d’oli d’oliva pot arribar a caure fins un 40 per cent per l’efecte de les pluges sobre la floració aquesta pròxima campanya, segons els càlculs d’UP. Aquestes precipitacions, expliquen, han suposat una mala pol·linització i un arrelat deficient, cosa que fa preveure la reducció apuntada a l’espera dels possibles efectes dels danys causats per la malaltia fúngica del repiló. El Baix Camp, amb un 50 per cent, i el Montsià, amb un 40 per cent, serien els territoris més afectats. A les Garrigues la caiguda serà més acusada a les zones on l’any passat hi va haver molta producció i on es va collir amb condicions climàtiques adverses que van fer caure molta fulla. Al contrari, a la zona Garrigues sud-Priorat nord, no es preveu descens.

Comparteix

També t'interessarà