L'OMS alerta de l'augment del ciberassetjament a Europa

REDACCIÓ
Publicat: 
28-03-2024
Actualitzat: 16-04-2024 12:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'OMS alerta de l'augment del ciberassetjament a Europa
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

L'Organització Mundial de la Salut alerta de l'augment del ciberassetjament a Europa i reclama una "perspectiva de gènere" per abordar el problema, ja que els nois assetgen més que les noies. Segons un informe publicat aquest dimecres, els nivells de 'bullying' s'han mantingut "estables" des del 2018, però s’ha incrementat l’assetjament a través d'Internet. "Els joves passen fins a sis hores en línia cada dia, així que fins i tot els petits canvis en les taxes d'assetjament poden tenir implicacions profundes per a la seva salut", adverteix el director regional de l'OMS a Europa, Hans Kluge. Amb tot, hi ha diferències entre estats. Espanya se situa a la cua en tots els rànquings sobre 'bullying' i 'cyberbulling' als centres escolars.

Per exemple, un 3% dels nois i noies de 15 anys a l'estat espanyol asseguren haver patit assetjament a l'escola almenys dues o tres vegades al mes. Una xifra que es dispara per sobre el 15% en països com Lituània, Letònia i Bulgària.

Dos de cada deu alumnes de primària afirmen haver patit assetjament o ciberassetjament
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu - Foto: Gemma Sánchez (ACN)

Els nois, més violents

Un de cada sis adolescents a Europa pateix ciberassetjament. Això representa un augment del 12% al 15% entre els nois i del 13% al 16% entre les noies des del 2018, afirma l'OMS. Segons l'estudi, els nois admeten assetjament més a través d'Internet (14%) que no pas les noies (9%). També hi ha més nois implicats en baralles físiques, amb una diferència percentual similar.

Així, l'OMS conclou que hi ha "diferències clares i consistents" entre nois i noies com a assetjadors i que, per tant, les intervencions per reduir aquest problema a les aules han de tenir "una perspectiva de gènere".

Diferències entre estats

De mitjana, un 11% dels adolescents d'Europa ha estat víctima d'assetjament a les aules en algun moment en els últims dos mesos, recull l'informe. Tanmateix, hi ha diferències entre estats. A Espanya, França o Holanda està per sota del 5%, mentre que als països bàltics més del 25% dels adolescents diu haver patit 'bullying' darrerament.

Comparteix

També t'interessarà