L'OMS dona llum verda a l'ús d'un injectable com a tractament preventiu del VIH
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat unes noves directrius per a usar el cabotegravir injectable d'acció prolongada com a profilaxi anterior a l'exposició al VIH i ha fet una crida als països perquè ofereixin aquesta opció preventiva segura i de gran eficàcia a les persones amb alt risc d'infecció.
Aquestes directrius, que es publiquen just abans de la 24a Conferència Internacional sobre la Sida (AIDS 2022), seran d'ajuda perquè els països incorporin aquest medicament en un enfocament integral de prevenció de la infecció pel VIH i facilitaran la recerca operativa que es necessita amb urgència.
Les noves directrius es publiquen en un moment crític en què les activitats preventives s'han estancat. En 2021 es van registrar 1,5 milions de noves infeccions pel VIH, la mateixa xifra que en 2020, i d'aquestes dades es dedueix que cada dia es van infectar per primera vegada 4000 persones. El 70% d'aquestes infeccions afecten grups poblacionals específics (treballadors sexuals masculins i femenins, homes que tenen relacions sexuals amb homes, consumidors de drogues intravenoses, presos i persones transgènere) i a les seves parelles sexuals.
La Dra. Meg Doherty, directora dels Programes Mundials de l'OMS sobri VIH, Hepatitis i Infeccions de Transmissió Sexual, ha assenyalat: «El cabotegravir injectable d'acció prolongada és innocu i molt eficaç com a prevenció de la infecció pel VIH, però només es troba disponible per a realitzar estudis. Esperem que aquestes noves directrius ajudin els països a impulsar la incorporació i l'administració d'aquest medicament juntament amb altres opcions preventives, com la profilaxi oral anterior a l'exposició i l'anell vaginal amb dapivirina».
Com a profilaxi anterior a l'exposició, les dues primeres injeccions intramusculars de cabotegravir injectable d'acció prolongada s'administren separades per un interval de 4 setmanes i, a continuació, es passa a una pauta d'una injecció cada 8 setmanes. Els resultats de dos assajos aleatoritzats indiquen que aquest medicament és innocu i molt eficaç en les dones cisgènere, els homes cisgènere que tenen relacions sexuals amb homes i les dones transgènere que tenen relacions sexuals amb homes. Aquestes dades són de gran importància, ja que es va observar que amb aquest tractament va aconseguir una reducció relativa del 79% del risc d'infecció pel VIH respecte a la profilaxi oral diària anterior a l'exposició, que presenta problemes de compliment pels usuaris. A més, aquests estudis mostren que aquests usuaris accepten bé les injeccions d'acció prolongada i, en alguns casos, els prefereixen a l'administració oral diària.
Així mateix, s'assenyala que els joves i els grups de població amb més reg solen tenir dificultats per a accedir als serveis actuals de profilaxi anterior a l'exposició. És necessari que les comunitats participin en l'establiment i la prestació dels serveis de prevenció d'aquesta infecció per a millorar la seva eficàcia i la seva acceptabilitat i per a potenciar la capacitat d'elecció dels usuaris.