L'Orfeó Lleidatà celebra més de 160 anys d'història amb un llibre commemoratiu
L’Espai Orfeó de Lleida va ser l’escenari aquest dijous 13 de febrer de 2025 de la presentació del llibre ‘Orfeó Lleidatà, més de 160 anys de compromís (1861-2024)’, una obra de Lluís Marc Herrera que recull la història d’una de les entitats culturals més emblemàtiques de Ponent. L’acte va comptar amb la presència de l’autor, així com amb les intervencions del President de la Fundació Orfeó Lleidatà, el Paer en Cap, el President de la Diputació i la Directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. A més, les actuacions del Cor Jove i el Cor de l’Orfeó Lleidatà van posar la nota musical a una vetllada carregada d’emoció i simbolisme.
El llibre, amb pròleg de l’historiador Manel Lladonosa, representa la primera publicació que recull de manera exhaustiva el llegat d’aquesta entitat, des de la seva fundació el 1861 fins als nostres dies. Un treball rigorós que, peça a peça, reconstrueix el paper cabdal que l’Orfeó ha tingut en la vida cultural, social i política de Lleida i del país.
Lluís Marc Herrera, autor de l’obra, és Catedràtic d’Ensenyament Secundari i Doctor en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. Amb una àmplia trajectòria en l’àmbit de la investigació històrica i musical, ha publicat diversos estudis sobre la música a Lleida des de mitjans del segle XIX fins a l’actualitat. En aquesta ocasió, ofereix una anàlisi documentada i detallada del recorregut de l’Orfeó Lleidatà, una entitat que ha superat moments difícils i ha sabut adaptar-se als temps canviants.
Des de la seva fundació el 1861 per Francesc Vidal sota el nom d’Orfeón Leridano, l’entitat ha viscut diferents etapes, inclosa la seva recuperació el 1951, després de l’aturada provocada per la Guerra Civil. Aquesta represa va ser impulsada per Lluís Virgili i Farrà (1925-2017), qui va dirigir l’Orfeó des del 1953 i el va transformar en un referent del cant coral a Catalunya. Sota la seva direcció, es van impulsar experiències innovadores com els Negres Espirituals, els Cursos Internacionals de Direcció Coral o les colònies Cantarelles d’Estiu, convertint l’Orfeó en un espai de resistència cultural durant el franquisme i un motor de la transició democràtica.
Actualment, l’Orfeó Lleidatà continua sent una de les institucions culturals més dinàmiques de la ciutat. Amb una seu pròpia i l’Espai Orfeó com a centre d’activitat, l’entitat ha ampliat el seu abast amb una escola de música, la temporada estable, projectes socials i la Casa de la Música. Amb més de 160 anys de trajectòria, mira cap al futur amb un projecte renovat que el consolida com un motor cultural essencial per a Lleida i el país.