L'únic municipi de Ponent afectat pel toc de queda: "És injust i no té cap tipus de lògica"

ACN
15-07-2021
  • L'únic municipi de Ponent afectat pel toc de queda: "És injust i no té cap tipus de lògica"
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

El Govern ha ampliat la petició del toc de queda nocturn a tres municipis més dels anunciats aquest dimecres al vespre, i ara són 161 en total, que encara hauran de ser validats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L'alcalde d'Alpicat (Segrià), Joan Gilart, veu "injust" i sense "cap tipus de lògica" que el toc de queda que proposa el govern s'apliqui al municipi. Considera que la mesura respon a un criteri "d'estadística pura i dura" que no reflecteix bé la situació de pandèmia que viu la demarcació i dubta que ajudi a frenar els contagis. "Ens sentim una mica assenyalats", afirma pel fet que, de moment, aquesta població és l'única de Ponent on s'aplicarà el toc de queda nocturn, si així ho avala el TSJC. Gilart defensa que el municipi ha seguit les mesures de seguretat i nega que la situació sanitària que viu el poble sigui diferent o pitjor a la que es viu a la resta de les poblacions veïnes.

"No hi ha ningú que m'hagi sabut explicar per què Alpicat està sol al mig del mapa de la vegueria de Lleida, que sembla que el virus no se sap desplaçar dels 15 quilòmetres quadrats del terme municipal", explica l'alcalde, que ho considera "una mica un despropòsit".

En aquest sentit, Gilart creu que els paràmetres que s'han utilitzat per determinar quins municipis queden afectats pel toc de queda nocturn s'han triat de manera "aleatòria" i lamenta que Alpicat hagi estat l'únic afectat a les comarques de Ponent. Això, diu, després que l'Ajuntament i, la població en general, hagi "fet bé les coses" a nivell d'activitats culturals, lúdiques i esportives. "Transmetre a la població que hem de continuar fent les coses bé però que no estem ni millor ni pitjor que municipis de la vora", afegeix.

Gilart també veu difícil poder fer complir el toc de queda quan a la resta de poblacions veïnes aquest no s'aplica. "Els joves són astuts i trobaran la fórmula per buscar-se la vida perquè Alpicat és un punt i només que et moguis una mica es fàcil saltar-se la norma", argumenta. Per aquest motiu, considera que per tal que el toc de queda sigui efectiu s'hauria d'aplicar a nivell comarcal, de demarcació o de país.

Alpicat té 6.367 habitants i la incidència acumulada en els darrers 7 dies és de 439 casos diagnosticats per cada 100.000 habitants. En concret, en la darrera setmana al poble s'han diagnosticat 30 casos positius. Gilart però, defensa que els focus de contagi són "externs" al poble i que es tracta de gent jove que s'havia desplaçat a altres poblacions.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta