L'ús de l'estadística com a eina per desmuntar informacions falses, eix del nou projecte de la UdL

REDACCIÓ / Pau Vilaró
Publicat: 
03-03-2024
Actualitzat: 03-03-2024 20:33
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'ús de l'estadística com a eina per desmuntar informacions falses, eix del nou projecte de la UdL
    Peu de foto: 
    Imatge generada amb IA pel propi equip de recerca de la UdL

Quantificant! L'estadística com a eina per entendre la societat on vivim, és el títol del projecte de la Universitat de Lleida (UdL) que ha rebut finançament a través de la convocatòria Joan Oró 2024 de la Fundació Catalana de Recerca i Innovació (FCRI) amb una dotació de 15.000 euros. Aquest projecte de divulgació científica té com a finalitat contribuir a la literatura estadística de joves i adolescents mitjançant la comprensió de recerques rellevants en el camp de les ciències socials i del comportament que han utilitzat conceptes i tècniques estadístiques per abordar qüestions com la mesura de la intel·ligència humana, els comportaments discriminatoris, la comprensió de la felicitat, l'extinció o la supervivència de les llengües, la difusió de l'ecologisme a les xarxes socials, entre d'altres.

"Enfrontant-nos a la desinformació i les notícies falses, necessitem ciutadans crítics capaços de distingir l'evidència rigorosa i les dades fiables de la desorientació i de la simple opinió. Les ciències socials i la seva principal eina, la metodologia estadística, són fonamentals per desmuntar opinions sense fonament que intenten oposar-se als fets objectius. Per això, és essencial que els joves i els adolescents comprenguin com s'obtenen aquestes dades i com s'analitzen", destaca el professor de la UdL, Josep Ubalde, que coordina el projecte.

L'equip d'investigadors, format per Ubalde, Anna Amadó, Fernando Senar i David Navarro, docents del departament de Psicologia, Sociologia i Treball Social de la UdL, desenvoluparà materials divulgatius i contingut audiovisual amb l'ús de la intel·ligència artificial sobre diferents aspectes de la metodologia estadística i les ciències socials, així com curiositats sobre aquest camp del coneixement. Aquests textos explicatius i vídeos en català es distribuiran entre la joventut i la ciutadania en general mitjançant les xarxes socials.

Comparteix

També t'interessarà