Mag Bala, o com fer de la màgia l’art d’entretenir

LLEIDACOM/ Gerard Amigó
Publicat: 
08-06-2018
Actualitzat: 22-06-2018 16:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Mag Bala, o com fer de la màgia l’art d’entretenir

“El Mag Bala és un personatge peculiar, molt allunyat dels mags tradicionals”. Així es presenta el #TalentLleidatà d’aquesta setmana. “Mag Bala” és el nom artístic d’ Àlex Balasch,  un mag professional que es va iniciar en el món de la màgia quan tenia 9 anys amb un joc que li van portar els Reis. Ell és un mag amb totes les lletres, realitza espectacles de petit format o de butxaca com ells anomena, però també de gran format, on compta amb l’ajuda de fins a vuit persones: tècnics de so i llum, ajudants d’escena, muntadors i el representant.

El seu espectacle ‘Pim Pam’ és l’únic de gran format de les terres de Lleida: “Jo sóc un mag de grans il·lusions, m’agrada sorprendre a la gent amb trucs en els que treballo cada element de l’espectacle: el truc en si, la música, la escenografia, la il·luminació, tot s’ha de tenir en compte perquè el resultat sigui excel·lent”, explica Bala. Alguns dels trucs en aquest tipus d’espectacles són aquells en els que es claven espases dins d’una caixa amb l’ajudant a dins, i a vegades ens fa la il·lusió òptica que el cos es separa en dues parts.

En dos anys de ‘gira’, Bala ha fet 25 espectacles per tot a Catalunya, fins i tot un parell a l’Aragó. Aquest estiu té previst portar el seu espectacle a Alpicat i a Alguaire. Ell té un estil de màgia propi, on l’humor juga un paper important: “Jo faig màgia còmica. M’agrada fa riure a través de la màgia, l’únic objectiu que tinc quan estic dalt de l’escenari és aconseguir que el públic s’ho passi bé”. Això li produeix una gran satisfacció.

El mag lleidatà ens confessa per què va escollir en el seu dia el nom artístic de Bala: “Bala és la primera part del meu cognom, però sobretot és un nom escollit que té un vincle amb el protagonista del Pim Pam”, un gàngster molt perillós que roba bancs i sempre està a punt per treure la pistola.  El personatge és mafiós, trampós, no te’n pots fiar ni un pèl, enredaire, hàbil i molt astut. Si alguna cosa sap fer és que és beneficiar-se de tot allò que li pot anar bé. És quan alguna cosa se li gira en contra quan apareixen les situacions còmiques, que captiven al públic.

Ell, per sobre de tot, creu que en la màgia no només són importants la figura del mag i els trucs que pugui fer, sinó que el seu espectacle el conformen una sèrie de capes ben entrellaçades: la llum, la música, la interacció amb el públic, un guió ben estudiat, els trucs ben elaborats, fins i tot el vestuari són importants per aconseguir l’èxit. “Si alguna d’aquestes capes falla, l’espectacle ja no és del tot complert, i l’espectador, ben llest com és, ho detecta fàcilment”, afirma el mag. El fet que en Bala sigui un mag professional, perfeccionista, ho demostra que en aquest espectacle ell i la seva companyia han estat hores i hores ‘picant pedra’ perquè tot surti rodó. Bala creu que per arribar a ser un bon mag s’ha de llegir molt i dedicar-hi tot el temps que es pugui: “El ‘Pim Pam’ ens va portar 400 hores de preparació en un any i dos mesos. El guió de 170 pàgines el vam haver de fer i desfer fins a 70 vegades”. Ara bé, sembla que l’esforç ha valgut la pena, el seu show ha estat distingit com el millor espectacle de màgia de la demarcació de Lleida.

Després de dos anys de ruta, ‘Pim Pam’ es troba en la seva recta final,  l’espectacle es podrà veure fins al desembre. Actualment Bala ja està treballant en el següent projecte que encara no té nom, perquè ho deixa per l’últim moment. El nom sovint és fruit de la interacció que es crea damunt de l’escenari quan assaja amb el seu ajudant. Està previst que aquest nou espectacle s’estreni la primavera de l’any vinent. Què, ara us han vingut ganes de veure algun truc, oi? Doncs sapigueu que el mag Bala no us ho posarà fàcil: “Sobretot mireu bé perquè com més mireu, menys veureu”.

Comparteix

També t'interessarà