Maite Novell, o com gaudir d’una vida sense gluten

LLEIDACOM/ Miquel de Santiago
Publicat: 
05-04-2019
Actualitzat: 20-04-2019 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Maite Novell, o com gaudir d’una vida sense gluten

Fa deu anys, la Maite Novell va sentir per primera vegada la paraula celiaquia, després que li detectessin a la filla d’una amiga seva. En aquell moment desconeixia totalment què comportava la malaltia i es va informar sobre aquesta, interessant-se per entendre com afectava la persona, quin tipus de dieta requeria i com podia trobar els aliments necessaris.

Més recentment, fa tres anys, li van detectar a la seva neboda i, en aquell moment, vivint-ho de més a prop, es va adonar de la poca oferta disponible al mercat i sobretot de la necessitat de trobar productes frescs com el pa i la brioixeria. En aquell punt, es va plantejar la possibilitat (ja una realitat) de crear un projecte que permetés oferir una varietat més àmplia de productes i donar resposta a les necessitats de les persones celíaques de Lleida. D'aquesta iniciativa va nèixer la seva pastisseria Món Celíac, situada a l'avinguda Alcalde Porqueres número 108 de la capital del Segrià.

Es defineix com una persona emprenedora i curiosa. Des de jove, s’ha dedicat al comerç de l’alimentació, en diverses categories i assumint diferents responsabilitats. La seva vida laboral li ha permès conèixer molt bé tot el comporta emprendre un nou negoci. La cuina, i concretament la pastisseria, sempre ha estat una de les seves aficions, les quals “em fan ser creativa, em relaxen i m’agraden”.

Els seus productes són artesanals, tant el pa com la brioixeria. Pel que fa al pa, ella no s’encarrega de la massa, ja que la fan en un obrador artesanal on també treballen exclusivament productes sense gluten. A Món Celíac li arriba congelada i en cru i ella l’acaba de treballar, formant les barres o els panets, donant-li el temps de fermentació que pertoca i acabant amb la cocció. D’aquesta manera, la Maite pot garantir que el producte no perd gens de qualitat en el procés. Amb la brioixeria i la pastisseria és on deixa anar la seva creativitat, elaborant productes des de zero i donant l’aparença i el gust més aproximat possible als que porten gluten i que normalment trobem en una pastisseria convencional.

El fet de treballar només amb productes sense gluten li estalvia els problemes de contaminació creuada, molt important en l’alimentació per a celíacs, ja que alguns productes que en si mateixos no contenen gluten, però poden estar contaminats per una incorrecta manipulació. En el seu obrador només he de tenir cura que tota la matèria que hi entra, que estigui certificada sense gluten i, d’aquesta manera, poder treballar com en un forn tradicional.

El que volen a Món Celíac és que les persones celíaques no se sentin discriminades a l’hora de menjar i que puguin gaudir de totes aquestes delícies com la resta de persones que no ho són. Per exemple, quan li diuen que fan una festa i volen alguna cosa perquè hi haurà una persona celíaca, sempre els hi pregunta què faran per a la resta de la gent i intenta fer el mateix però sense gluten.

La seva botiga està enfocada a una clientela molt específica. Són clients amb aquesta necessitat molt important per la seva salut i que cada dia suma més afectats, un fet que la porta a considerar bàsic poder oferir aquest servei.

La Maite considera que a Lleida ho tenim bastant bé en comparació a altres ciutats del país, on, diu, “no poden trobar molts dels productes que nosaltres oferim”. A vegades ve gent d’altres localitats a la botiga i quan veuen els seus productes li demanen que n’obri una a la seva ciutat, perquè allí no troben res, ni tant bo!

És important ser conscient que el més complicat per a les persones celíaques és el fet de menjar fora de casa”. Tot i que cada vegada hi ha més oferta, “crec que els restaurants encara no estan molt posats en el tema i això que cada dia augmenta la demanda de productes sense gluten, ja que avui en dia la celiaquia és una malaltia que es diagnostica més fàcilment que anys enrere”.

Tot i així, la realitat és que cada vegada podem trobar més oferta de productes sense gluten, tan industrial com artesanal. “El problema més greu per a les persones celíaques són els preus d’aquests productes”. Aquest és una de les principals reivindicacions de les persones celíaques, i és que les matèries primeres i els processos d’elaboració són més costosos. Des del seu punt de vista, “s’hauria de facilitar ajuda econòmica a aquestes persones a través d’ajudes de l’Estat, ja que l’alimentació és l’única medicina per a les persones celíaques”. De la mateixa manera que a una persona diabètica se li proporciona la insulina, “a una persona celíaca se li hauria d’ajudar amb la seva alimentació” perquè aquesta necessitat no suposes un esforç tan gran a nivell econòmic.

Tot i que diuen que hi ha molta gent que s’ha sumat a la dieta sense gluten, sigui per moda o perquè creuen que és una dieta més saludable, ella afirma que no s’ha trobat gaires casos. “Jo sempre els dic el mateix, no és recomanable deixar el gluten del tot si no és per prescripció mèdica”. La raó que fa creure a les persones no celíaques que la dieta sense gluten és més sana és perquè els primers productes que descarten són la pasta, el pa, la brioxeria, les farines i la cervesa.

Amb tot plegat, la principal motivació que anima la Maite a seguir amb Món Celíac és l’acollida de la gent i el fet de veure com els seus productes ofereixen més possibilitats a les persones celíaques. No només parlem d’una oferta conformista, sinó de l’oportunitat de tastar autèntiques delícies que fan que ens llepem els dits, siguem o no celíacs.

Ja han passat gairebé tres anys des del dia que va tenir la idea d’emprendre aquest projecte. Parlem d’una idea una mica atrevida per part seva i del moment en què es trobava, ja que no havia treballat abans en pastisseria a nivell professional i, a més, sense gluten. Amb tot, girant la vista enrere, “només puc sentir-me satisfeta del que m’ha comportat a nivell personal i professional”.

La Maite ha aconseguit el que molts desitjarien, i és que a nivell personal ha convertit la seva afició amb la seva feina gaudint-ne plenament. A més, la seva clientela és molt agraïda, i no és per a menys, ja que els és tan difícil trobar aquest tipus de productes, que els venen a comprar i li agraeixen el fet d’haver-se aventurat a obrir aquest tipus de negoci. Aquest projecte té una vessant solidària de la qual la Maite se’n sent orgullosa. “M’emociona quan un infant entra per primer cop a la botiga i la mare o el pare li diuen que aquí poden triar el que vulguin, ja que poden menjar de tot. La cara de felicitat que posen no té preu”. Aquesta satisfacció també es fa palesa quan una persona gran es sorprèn davant la vitrina de la brioixeria i li diu que fa anys que no han menjat un croissant. “Això és el més satisfactori d’aquesta feina”.

A nivell professional es sent molt realitzada, ha après molt durant aquest temps i “el millor de tot és que cada dia continuo aprenent per dur a terme noves idees que em van sorgint” per tal de seguir oferint als seus clients una possibilitat que tan temps se’ls havia dificultat: gaudir de la mateixa manera que els altres sense preocupar-se pel gluten.

Comparteix

També t'interessarà