Manu Moreno, o com portar el ritme del Swing a la sang

LLEIDACOM /Gerard Amigó
Publicat: 
01-02-2019
Actualitzat: 15-02-2019 13:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Manu Moreno, o com portar el ritme del Swing a la sang

Us heu trobat mai caminant pel carrer i veure un grup de joves ballant com es feia als anys 30 als Estats Units? Si us heu preguntat quin tipus de música és, parlem del swing, que prové dels afroamericans i va començar a les esglésies de gospel als anys 20 fins acabar a les formacions Dixielands i Big Bands. El nostre talent d’avui és el Manu Moreno, un músic professional, i un dels pioners del swing a Lleida. Actualment és director de la Sugar Push Street Band i membre de l’associació Lleida Swing, que promou el Lindy Hop a Lleida, un dels estils per ballar la música Swing.

Pels que tenim dubtes amb la diferència entre Lindy Hop i Swing perquè sovint els veiem junts en cartells anunciant ‘jams’, Moreno ens ajuda a entendre la diferència : “Quan parlem de Swing ens estem referint a la música, el Lindy Hop només és un estil de ball, altres serien el el Xarleston o el Shaq”.

Aquesta música que desperta la passió dels “followers” i els “líders” va arribar a Barcelona fa uns 15 anys. El Lindy Hop és el ball amb més tirada a Europa que va arribar a aquest costat de l’Atlàntic de la ma del nordamericà Frankie Manning. Ara bé, per al nostre talent la forma de ballar Swing va ser d’aquelles en què la frase “és millor la pràctica que la teoria” cobra sentit. “Un dia vaig tocar davant Lindy Hoppers, i al veure que algo no rutllava, ells no es trobaven còmodes amb el que tocava, vaig decidir posar-me a ballar per entendre millor les necessitats que tenien”, indica.

Sabeu quan teniu una passió, un hobby en el que hi dediqueu el vostre temps lliure i les hores se us passen volant? Doncs una mica això és el que passa amb el Lindy Hop, és un ball que enganxa, la música és tan animada que et porta a moure els peus. “El que m’agrada del Lindy Hop és que és un ball molt social, i dona molt bon està amb la gent, poden ballar una persona de 15 anys amb una de 60 i s’ho passen la mar de bé”, afirma. Les ‘jams’ són trobades que tant es poden celebrar al migdia com a la tarda, fet que afavoreix l’assistència de diferents públics. A Lleida l’oferta de swing fa prou goig. Per si us ve de gust escoltar aquest tipus de música i anar a veurel’s els Lindy Hoppers queden cada dissabte a les 19:30h al G-Bar i el diumenge a la mateixa hora a l’escola MYB. Us podeu trobar com si haguéssiu fet un viatge fins a Nova Orleans.

Aquest ‘boom’ del swing no seria possible sense la gran feina que realitza L’Associació Lleida Swing, pionera del Lindy Hop a la ciutat. “La idea al crear l’entitat era realitzar “jams” per poder ballar, però atès a l'interès de moltes persones vam decidir fer classes perquè més gent pogués afegir-se a aquestes trobades al carrer”, indica Moreno. De fet, per aquells qui llegint us entri el cuquet de voler provar-ho, cada dimecres al vespre podreu aprendre els primers passos al Centre Cívic de la Mariola, l’espai que la AV cedeix a Lleida Swing . En Manu ens confessa tot rient que “amb el primer pas que s’ensenya, un ja pot començar a ballar alguna cançó”.

El Swing s’ha anat expandint pel territori lleidatà, després de Lleida s’han obert associacions a Balaguer, Cervera i Tàrrega creades per exalumnes de Lleida Swing.

La Sugar Push Street Band, que beu de les fonts de Duke Ellington, Louis Armstrong o Ella Fitgerald, ens recorda les formacions de Nova Orleans amb els instruments clàssics d’una Dixie: clarinet, trombó, trompeta, baix, contrabaix i bateria. Aquesta banda amb només un any i mig de vida professional està fent un bon nombre d’actuacions. Una d’elles, el pròxim mes de març convidats a participar al Pingoletus, un Festival Internaciona de Swing que tindrà lloc a Saragossa. És una bona oportunitat pels Lindy Hoppers per assistir a un festival internacional i ja estan organitzant un autocar per anar-hi. Ja ho saben, és allò que s’hi apunta un i tots s’animen, un clàssic!

Bé, nosaltres no volem prendre més temps a aquest artista, que ha quedat per ballar amb els altres membres de l’associació. “Follower” i “leader”, a ballar!

Comparteix

També t'interessarà