Manual per estalviar en calefacció sense passar fred a casa

LLEIDACOM/ Griselda Mas
09-01-2019
  • Manual per estalviar en calefacció sense passar fred a casa

Fot un fred que pela, literalment. És temps de sopes, samarretes tèrmiques, mitjons de llana i calefaccions a tope. La culpa de tenir els llavis pelats i les mans congelades la té una massa d'aire polar que ha provocat que els termòmetres caiguin en picat arreu de Catalunya i les glaçades comencin a ser les protagonistes cada matí. 

Si a l'estiu molts es deixen el sou en aires condicionats, a l'hivern les factures de la calefacció són un mal de cap per a molts. Res d'anar en màniga curta per casa i tenir la calefacció a 25ºC. Avui compartim amb vosaltres uns quants consells que alleugeren la vostra butxaca i beneficien la vostra salut. Això sí, el primer que has de fer és no saltar-te la revisió periòdica a la teva instal·lació. 

1. Aprofita la llum solar. Tot i que la boira és el pa de cada dia, s'ha de saber aprofitar aquells dies comptats que fa sol. Al matí, apuja les persianes fins dalt de tot, ja que la llum solar és la millor calefacció natural que podem tenir. A la nit, tingues les persianes abaixades i les cortines tancades, així la calor es mantindrà millor. 

2. Ventila amb seny. Renovar l'aire de la casa és molt necessari. Ventila, com a molt, 10 minuts i al migdia, quan "pugen" més les temperatures. 

3. Juga amb la decoració. Les catifes, que són tan agradables al tacte, es converteixen en una capa extra d'aïllament durant l'hivern i ajuden a reduir la sensació de fred. El mateix passa amb la decoració de les parets, ja que els quadres o els prestatges reforcen l'aïllament i la temperatura es manté. 

4. La pelfa i la llana, grans aliades. Els pijames o els barnussos de pelfa són estupendes per aquesta època de l'any. Estaràs calentet/a i et convertiràs en un autèntic ós de peluix. Si prefereixes la llana, un parell de mitjons o el típic jersei fet a mà per l'àvia són d'agrair. Per al llit utilitza un nòrdic o mantes. 

5. Brous i infusions. Si a la tardor et recomanàvem tes i infusions vàries, ara a l'hivern és el moment d'afegir sopes, puré i brou a la teva dieta. T'ajudaran a escalfar-te en els dies més freds!

6. Col·loca aïllaments. Portes i finestres són les principals zones de fuga durant aquesta època de l'any. L'opció econòmica és comprar un rivet, cinta aïllant o massilla de silicona i col·locar-ho en les ranures per on s'hi escapa la calor. 

7. L'amic termòstat. Mantenir la temperatura de la calefacció en cada moment permet controlar el consum d'energia. Si el teu sistema no té termòstat programable, gastat uns quants dineters en instal·lar-n'hi un, ja que a la llarga compensa. 

8. Utilitza la calefacció adequadament. Anar amb màniga curta per casa a ple hivern és un capritx que surt molt car. Et pots estalviar l'infart a final de mes baixant el termòstat a la temperatura ideal, que és entre els 19ºC i 21ºC. 

9. Tanca radiadors. Si no fas vida en alguna habitació del pis o casa, tanca la clau del radiador i només mantingues oberts aquells on hi estiguis més.

10. Tancar millor que mantenir. Si vas a treballar o has de sortir durant bastant estona, apaga la calefacció! Mantenir-la encesa i a una temperatura constant durant tot el dia surt molt car. Segons l'OCU, quan l'apaguem, estalviem, i el pic de gasto que fem al tornar a encendre-la ni es nota a la factura. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que el sector de l'hostaleria de Lleida hauria de tindre solucions...