Marialba Revés: "Necessitem iniciar campanyes editorials potents per tal de propiciar el plaer de llegir"

LLEIDACOM | Marta Argilés
Publicat: 
20-04-2021
Actualitzat: 21-04-2021 18:39
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Marialba Revés
    Peu de foto: 
    Marialba Revés
  • Marialba Revés a la seva presentació del llibre a l'Ateneu Popular
    Peu de foto: 
    Marialba Revés a la seva presentació del llibre a l'Ateneu Popular
  • Marialba Revés a la seva presentació del llibre a l'Ateneu Popular
    Peu de foto: 
    Marialba Revés a la seva presentació del llibre a l'Ateneu Popular

Marialba Revés, escriptora natural de Lleida, té a la butxaca dues novel·les publicades. 'Em tallaré les trenes' va ser la seva primera publicació el 2016 per Pagès Editors i la següent novel·la que l'acompanya la va publicar el 2019, també per la mateixa editorial ponentina. Ella va estudiar magisteri a Lleida i pedagogia a la Universitat Autònoma de Barcelona. També es va incorporar com a alumna al taller d'escriptura creativa l'Ereta i actualment n'imparteix un. 


  • Com et defineixes? Descriu-te.

Em cenyiria al pròleg que faig a la meva segona novel·la 'L'elogi del 3' on dic "que no em facin definir o encabir en un gènere", sinó que em deixin abraçar la literatura, que me la deixin investigar, treballar i estimar. Que no se m'etiqueti a l'hora d'escriure. L'únic que intento és escriure bé i cada dia. Crec que sóc una novel·lista disciplinada. M'agrada tenir tot el camp per llaurar.

  • Per què comences a escriure? 

Començo als catorze, quinze anys, una edat bastant habitual per començar a escriure si tens el talent de l'escriptura. Vaig emmalaltir i vaig estar al llit durant molt de temps i com que m'avorria em vaig posar a escriure i no vaig parar de llegir ni escriure durant tota la malaltia. Allí va ser quan vaig adonar-me que aquesta sensació física d'experimentar la imaginació i passar-ho al paper em donava gust, després vaig descobrir que era un plaer intel·lectual. 

  • Ens pots fer cinc cèntims dels projectes a futur que tens com a escriptora?

He de dir que el futur ara mateix no el veig, perquè la COVID-19 ha sigut bastant cruel. No veig el meu futur com a escriptora, m'imagino escrivint, no sé si publicant. Però, sí que veig el present, ja que imparteixo classes d'escriptura creativa i tinc molta fam i voracitat d'aprendre. 

  • Tens algun o alguna referent literari? Quin/a?

Per mi els referents literaris acostumen a ser de dues classes. Els primers provenen de tota literatura bona que et cau a les mans o et recomana algú que en sap i que t'aporta una idea. I després hi ha els grans referents. M'he inclinat molt per la dona. De casa nostra no ens podem oblidar mai de la Mercè Rodoreda i la Teresa Pàmies. I en l'àmbit internacional hi ha l'Alice Munro, diuen que és la Chejov canadenca, la Jhumpa Lahiri, la filosofa Hannah Arendt, etc. Per mi són torxes a seguir. Una dona novel·lista ja és una pionera. 

  • Com celebraràs Sant Jordi?

Molt emocionada i amb molta alegria, ja que l'any passat va ser tant devastador, em van caure llàgrimes com a cigrons quan vaig veure les fotografies del Carrer Major buit. Estaré de Sant Jordi tota la setmana. 

  • Com afecta l'adaptació d'aquesta celebració a la relació entre escriptor/a i lector/a?

Igual que a tots els sectors on hi ha una necessitat de comunicació tête à tête. Sort de les xarxes socials i els streamings, però això no ens omple. Ens comuniquem, però ens falta la sang, la carn. Som mediterranis, som de contacte. 

  • Com es pot incorporar l'hàbit de llegir?

A les persones que no llegeixen els hi diria que si no es treuen la mandra de sobre, es perdran el plaer de la lectura i es convertiran en uns autèntics ignorants. Es deshumanitzaran. 

  • Quins penses que són els motius pels quals la gent no li dedica més temps a la lectura?

Penso que és perquè la lectura no està de moda. Si a les xarxes socials hi sortís gent llegint llibres, això afavoriria el fet de llegir. Aquí necessitem iniciar campanyes editorials potents per tal de propiciar el plaer de llegir. Ja que un llibre té tantes lectures com llegidors té. 

  • Esmenta algunes obres que recomanes llegir almenys un cop a la vida. 

En lloc segur de Wallace Stegner, és una obra cabdal o també qualsevol llibre de Jack London. També Hemingway o Vladimir Nabokov. Sense deixar-nos Emmanuel Carrère, director de cinema francès amb el seu thriller una mica psicològic, molt ben escrit i de molta categoria. 

Comparteix

També t'interessarà