Matías Tolsà, o com fer art a partir d'uns ulls i una boca

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
29-06-2018
Actualitzat: 13-07-2018 12:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Matías Tolsà, o com fer art a partir d'uns ulls i una boca
    Peu de foto: 
    FOTO Ken Goddard

Sabeu d'aquelles persones que només en veure't la cara són capaces de fer art? Persones que, dissimuladament, es fixen en cada detall de les teves expressions facials i després fan màgia sobre el paper? Doncs bé, el talent d'avui és un noi que va néixer a Argentina i que amb pocs anys de vida va venir a Lleida. Ja podeu imaginar-vos, té un domini del català que qualsevol pensaria que és argentí. 

En Matías Tolsà és el fill de l'humorista gràfic Ermengol. Com podeu imaginar-vos, l'art per dibuixar li ve una mica de bressol i amb els anys s'ha anat curtint. Tot va començar en una escola del barri de Pardinyes, on les seves ganes de dibuixar van provocar que es perdés moltes classes. El seu cos estava present però la seva ment estava ocupada en perfilar detalls amb un llapis. "Els llapis eren la meva joguina de ben petit", diu l'artista. I no ho dubtem pas! Els anys anaven passant fins que va estudiar batxillerat artístic a Tàrrega. Després es va especialitzar en il·lustració a la Llotja de Barcelona, on començaria la seva aventura en l'àmbit professional, fins al 2006, que va decidir anar-se'n tres anys a Amèrica Llatina. Quan va tornar portava les piles més que carregades. 

Les expressions facials, la seva inspiració

En Matías és caricaturista i la primera cara que va caricaturitzar va ser la d'un professor que tenia quan estudiava a Barcelona. "Tenia una cara molt agradable", diu amb un somriure l'il·lustrador. "Em sento molt a gust fent caricatures. Em criden l'atenció les cares i les expressions de la gent, sent els ulls i la boca en el que més en fixo", explica l'il·lustrador. 

El Matías fa caricatures per encàrrec, d'aquelles que si et fa molta il·lusió, t'ho farà encantat, i d'altres on els protagonistes són personatges reconeguts en el món de l'art i la cultura en el seu significat més ampli: des de Camarón de la Isla fins a la Frida Kahlo. "Desmunto cares i faig collages digitals. Quasi mai falten els ulls i la boca en les meves caricatures, encara que n'hi ha alguna que prescindeixo de la boca.", explica l'il·lustrador. 

Caricatura de Màrius Torres

Els treballs del Matías els podeu veure en el suplement cultural català Catorze, en la revista independent argentina Orsai i, de tant en tant, en altres mitjans nacionals. També ha sigut guardonat i mencionat en festivals internacionals de caricatura, sent el més recent el Oporto Cartoon (Portugal) on ha guanyat el segon premi per la seva caricatura a Amália Rodrigues, cantant de fados i actriu portuguesa. "Portugal s'ha tornat un país molt potent en caricatures. Estic molt content amb aquest premi tan recent", comenta l'il·lustrador. 

Caricatura d'Amália Rodrigues

Els treballs del Matías no els trobareu exposats en un lloc específic. "M'agrada exposar en bars i cafeteries, on hi va la gent pel seu compte i que s'ho trobin sense haver-ho buscat." Així que ja sabeu... potser el pròxim dia que aneu a fer el cafè us trobeu les seves caricatures!

Ep! Però això no ho és tot. Aquest il·lustrador també pinta, de tant en tant, quadres que trobareu al Mercat de Nadal de Lleida i imparteix tallers d'art urbà, com la seva intervenció artística en el curs "Art i Territori" de la UdL, on el Matías porta amb els seus alumnes l’art plàstic al carrer i acaba convertint-se en una eina de denúncia social. "L'art ha de servir per a alguna cosa més que bellesa. Crec que ha de ser una eina de reivindicació social i un mitjà per qüestionar-nos les coses", comenta el caricaturista.

"POBLANT", taller "Art i Territori" de la UdL

El Matías és el director de l'Escola Ermengol de Lleida (n'hi ha una altra a Balaguer) i entre els molts projectes que té al cap, un d'ells és publicar més de les seves caricatures en mitjans. També ens ha xivat que està il·lustrant un llibre de l'editorial Pagès Editors. Esperem rebre notícies ben aviat!

Comparteix

També t'interessarà