Màxima alerta per l’onada de calor i el risc d’incendis, amb 60 hectàrees calcinades ahir

X.SANTESMASSES/A.GUERRERO
25-06-2019
  • Màxima alerta per l’onada de calor i el risc d’incendis, amb 60 hectàrees calcinades ahir
  • Màxima alerta per l’onada de calor i el risc d’incendis, amb 60 hectàrees calcinades ahir
  • Màxima alerta per l’onada de calor i el risc d’incendis, amb 60 hectàrees calcinades ahir

Els Bombers de la Generalitat van tenir ahir una jornada complicada a les comarques de Lleida a causa de la dotzena d’incendis de vegetació que, en el seu conjunt, van calcinar unes 60 hectàrees en una situació de màxima alerta per la incipient onada de calor i la sequera, de forma que els Agents Rurals no descarten prendre mesures per la collita de cereals, com la prohibició de segar en hores determinades en algunes zones. L’incendi de més envergadura va ser el que es va declarar a les 17.56 hores entre Nalec i Rocafort de Vallbona. Van treballar-hi setze dotacions terrestres i onze mitjans aeris. Cap a les 20.30 hores ja havia calcinat unes 30 hectàrees, en una zona on fa tres anys hi va haver un altre important incendi forestal.

La Segarra va ser una altra de les comarques afectades. A Mont-roig (Plans de Sió), passada la mitjanit, van cremar 7,84 hectàrees. Van treballar-hi set dotacions i l’hauria originat un petard. D’altra banda, deu dotacions terrestres i dos d’aèries van intervenir en un incendi a Biosca que es va declarar a les 12.30 hores i que, segons la investigació dels Agents Rurals, va començar al costat de la carretera C-451. La causa més probable del seu origen seria una burilla, que va ser localitzada. Les flames van afectar una superfície de 16,6 hectàrees (16,1 d’agrícoles i 0,5 de forestals) de l’Espai d’Interès Natural del riu Llobregós. Fa dos anys, una burilla va arrasar set hectàrees al mateix lloc. 

Bombers van comentar que “aquest any la vegetació serà una autèntica bomba de rellotgeria”. L’incendi va arrasar la vegetació de muntanya de Guixeres i cultiu extensiu que encara estava pendent de recollir. Finalment, les flames van assolir la masia deshabitada de Cal Sot. A banda d’aquests dos casos de la Segarra, els Bombers van treballar en incendis a Lleida, Alcoletge, la Pobla de Segur, Tàrrega, Ivars de Noguera, Alberola (Os de Balaguer), Castellserà i els Alamús. Ahir van continuar remullant la zona afectada de Maials, de 27,35 hectàrees, que es va originar per una burilla mal apagada. 

Els Bombers també van treballar ahir en altres incendis a la resta de Catalunya. Els més rellevants es van registrar a Masquefa i Batea. 

Setmana complicada amb temperatures de més de 40º 

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va demanar ahir mantenir la “prudència i responsabilitatdavant de l’elevat risc d’incendis. Les altes temperatures, la baixa humitat i l’estrès hídric dels boscos fan preveure als cossos de seguretat “riscos potencials d’incendisde 100 hectàrees a començaments de setmana i de fins a 1.000 cap a divendres, coincidint amb el punt àlgid de l’onada de calor. De fet, dijous, divendres i dissabte es preveuen temperatures de més de 40 graus al pla de Lleida. Així mateix, ahir el pla alfa (mapa de perill forestal) es va situar en el nivell 2 (risc alt) sobre 3 a Segrià, les Garrigues, Urgell, Segarra, Solsonès i Noguera. El Pla d’Urgell, Jussà i Alt Urgell es van mantenir en el nivell 1 (risc moderat) i Aran, Ribagorça i Sobirà en el nivell 0. No és fins a l’activació del nivell 3 quan es produeixen prohibicions, especialment en l’agricultura.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta