Memòria històrica d’èxit

REDACCIÓN
Publicat: 
24-01-2019
Actualitzat: 24-01-2019 10:21
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Memòria històrica d’èxit
  • Memòria històrica d’èxit
  • Memòria històrica d’èxit
  • Memòria històrica d’èxit
  • Memòria històrica d’èxit

El barceloní Francesc Boix, conegut com el fotògraf de Mauthausen, està de plena actualitat per la pel·lícula d’aquest mateix títol que reviu el drama del camp d’extermini nazi que ell va poder retratar i que, protagonitzada per Mario Casas, compta amb nou nominacions en els Premis Gaudí i quatre en els Goya.

Tanmateix, uns anys abans que Boix fos capturat pels alemanys i tancat a Mauthausen, va participar amb tot just 17 anys al front d’Aragó i del Segre com a fotògraf de l’Exèrcit Popular de la República. Allà va captar el dia a dia a la rereguarda durant la Guerra Civil, encara que també alguns moments d’instrucció de combat i d’acció i, sobretot, els impactants resultats dels bombardejos de les tropes nacionals, bona part a Lleida.

Més d’un centenar d’aquestes imatges, d’un fons de 1.368 negatius recuperats en una subhasta el 2013 per la Comissió de la Dignitat, van formar part de l’exposició Fotografies de Francesc Boix, produïda per l’Institut d’Estudis Ilerdencs a partir d’una idea original de la firma Fotoconnexió. La mostra va poder veure’s a Lleida des del desembre del 2016 fins a finals de gener del 2017. L’èxit de visitants la va convertir des d’aleshores en itinerant per Catalunya i en poc més de dos anys ja ha estat visitada per gairebé 25.000 persones en diferents sales, galeries i museus de Lleida (Vilanova de la Barca, Juneda, Alcoletge, Esterri d’Àneu, Castell del Remei, Balaguer, Tremp, Linyola, Santa Maria de Meià i Seròs), Tortosa, la Jonquera Barcelona i actualment a Sant Feliu de Llobregat.

El 31 de gener s’instal·larà a l’Institut d’Estudis Vallencs, a Valls, i al llarg d’aquest 2019 està previst que viatgi també a Cantàbria, Sevilla i Madrid, on també s’han interessat per exhibir aquest testimoni gràfic de la memòria històrica de la Guerra Civil.

Comparteix

També t'interessarà