Més ansietat i depressió si hi ha malaltia pulmonar

SEGREcom
26-01-2017
  • Més ansietat i depressió si hi ha malaltia pulmonar

La presència d’ansietat i depressió en pacients diagnosticats de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC o habitualment coneguda com a bronquitis crònica) és més elevada (un 15,6%) que en la resta de la població general. Així ho ha determinat un estudi que han dut a terme investigadors lleidatans del Grup d’Epidemiologia Aplicada de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, els resultats del qual s’han publicat recentment a la revista nord-americana Lung, especialista en malalties respiratòries.

Una altra de les revelacions de la investigació és que els pacients amb aquesta mena de bronquitis que a més pateixen ansietat o depressió ingressen un 23% més a l’hospital a causa de les aguditzacions de la patologia que els malalts de MPOC que no pateixen un trastorn mental. Això suposa que patir ansietat o depressió multiplica per 2,28 el risc de dos o més exacerbacions. Per aquesta raó, l’estudi va més enllà i posa de manifest la necessitat que els metges de capçalera facin una atenció multidisciplinària d’aquests pacients i no únicament centrada en l’afectació respiratòria, ja que amb un diagnòstic precoç de possibles trastorns mentals es reduiria el nombre d’ingressos hospitalaris i es milloraria la seua qualitat de vida.

Els investigadors de l’estudi són Josep Montserrat (metge del CAP Mollerussa i investigador principal); Pere Godoy (IRBLleida); Josep Ramon Marsal (IDIAP); Marta Ortega (IDIAP); Josep Pifarré (hospital Santa Maria); Ferran Barbé (Arnau) i Miquel Alsedà (IRB Lleida).

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next