Més de 170 persones van trobar feina el 2021 a través del Servei d'Intermediació Laboral d'Aspid

ACN
Publicat: 
07-07-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Més de 170 persones van trobar feina el 2021 a través del Servei d'Intermediació Laboral d'Aspid
    Peu de foto: 
    Salvador Miret (ACN)

Els Serveis d'Orientació, Formació i Intermediació Laboral (SIL) d'Aspid van atendre durant l'any 2021 un total de 732 persones amb discapacitat reconeguda (59%) o en risc d'exclusió social (41%) en el procés de cerca de feina. Amb la tasca que porta a terme, l'entitat lleidatana va aconseguir que 174 dels usuaris atesos s'incorporessin al mercat laboral, un 75% dels quals amb discapacitat. Tot i això, es van formalitzar 238 contractes ja que la majoria eren de curta durada i només el 26% eren de més d'un any. A la vegada, Aspid va acompanyar 106 persones amb una idea de negoci i contribuir així a crear 38 empreses. El perfil majoritari dels atesos són persones de més de 46 anys i sense formació regalada o bé amb estudis primaris. 

Durant el 2021, el SIL d'Aspid va ajudar a trobar feina a 174 persones amb discapacitat (75%) o en risc d'exclusió social (25%), cosa que es va materialitzar en la formalització de 238 contractes laborals. En aquest sentit, la presidenta d'Aspid, Bibiana Bendicho, ha demanat contractes de més llarga durada ja que un 55% dels que es van efectuar van ser per a un període màxim de sis mesos.

Les insercions laborals assolides superen les del 2020 (125), ja que van caure per la situació derivada per la pandèmia, però encara estan lluny de les del 2019 (233). Els tècnics d'Aspid van visitar l'any passat 325 empreses, el 75% de les quals eren micro o petites empreses i van gestionar 296 ofertes laborals (41 més que l'any anterior).

Des del programa d'emprenedoria i autoocupació, Aspid va acompanyar i assessorar 106 persones, el 74% eren menors de 45 anys, i va contribuir a la creació de 38 empreses. D'altra banda, van passar l'any passat per l'àrea formativa d'Aspid 292 persones, 82 més que l'any anterior, i l'entitat va impartir 2.158 hores de formació, segons han explicat aquest dijous els responsables de l'entitat en la presentació del balanç dels serveis d'integració laboral corresponent a l'any 2021.

Bendicho ha reclamat a la Generalitat la necessitat de canviar la durada i certs criteris d'aplicació dels programes de formació, orientació i seguiment laboral. Així, ha remarcat que hi ha comarques amb una demografia insuficient per implementar certs projectes d'aquest àmbit o que programes amb un any de vigència són massa curts per cobrir certs objectius i, per això, ha reclamat la concertació d'aquests programes per garantir-ne la continuïtat i facilitar la tasca de les entitats socials que els porten a terme.  

Perfil del usuaris atesos

Aspid va atendre durant el 2021 a través del SIL 732 persones en cerca de feina, una xifra similar a l'any anterior. El 59% eren persones amb discapacitat mentre que el 41% restant persones en risc d'exclusió social. Un 32% dels atesos tenen entre 46 i 55 anys, seguits per persones d'entre 36 i 45 anys (26%), d'entre 56 i 65 anys (20%) i les d'entre 26 i 35 anys (15%). En relació amb el gènere, continua la tendència equitativa en la incorporació als programes (52% de dones i 48% d'homes). La majoria de les persones ateses no disposa de formació qualificada o bé només ha cursat estudis primaris, segons ha explicat Lídia Méndez, directora del Servei d'Integració laboral d'Aspid.

Méndez ha posat en valor la tasca de "normalització" i "sensibilització" que porta a terme el SIL davant els dubtes que poden tenir algunes empreses a l'hora de contractar persones amb discapacitat o en risc d'exclusió. "Treballem per acostar cada cop més aquesta visió normalitzadora d'aquestes persones i centrar-nos en les competències que tenen i com les poden desenvolupar al lloc de treball", ha indicat.    

Els Serveis d'Orientació, Formació i Intermediació Laboral d'Aspid, creats l'any 2001, disposen de set punts d'actuació a les comarques del Segrià, Pla d'Urgell, Noguera, Urgell, Garrigues, Alt Urgell i Segarra, i enguany l'entitat ha incorporat nous punts d'atenció a Agramunt i Artesa de Segre. El SIL compta amb 24 professionals directes, entre orientadors laborals i tècnics d'empresa, de formació ocupacional i d'emprenedoria social.

Comparteix

També t'interessarà