Més de 300 professionals a la Jornada d'Actualització del CODI Infart a Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
22-05-2023
Actualitzat: 22-05-2023 18:11
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Més de 300 professionals a la Jornada d'Actualització del CODI Infart a Lleida
    Peu de foto: 
    Generalitat de Catalunya
  • Més de 300 professionals a la Jornada d'Actualització del CODI Infart a Lleida
    Peu de foto: 
    Generalitat de Catalunya

Més de 300 professionals, han seguit la Jornada d’Actualització del CODI IAM (Infart Agut de Miocardi) celebrada, avui dilluns 22 de maig, a la Sala d’Actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. El Codi infart o Codi IAM és un protocol d'actuació urgent amb què es redueix dràsticament el temps que transcorre des de la sospita d’un infart fins que s’inicia el seu tractament.

Organitzada pel Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), la jornada ha permès fer un repàs de l’activitat i dels circuits de derivació per trobar accions de millora, en un procés d’evolució contínua, posant èmfasi en la coordinació de tots els actors que intervenen en la implementació del Codi infart, des del primer moment en què s’activa, fins a l’atenció hospitalària, passant per l’atenció que rep la persona afectada durant el trasllat sanitari. Cal destacar que gràcies al bon funcionament de tot el sistema y als seus professionals, l’Hospital Arnau de Vilanova és el que presenta una mortalitat més baixa per Infart Agut de Miocardi (IAM) en la comparativa que realitza anualment la Sociedad Española de Cardiología.

Si es pateix un dolor al pit o una sensació de constricció de manera persistent, cal trucar immediatament al 112. D’aquesta manera, es posa en marxa el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que, ràpidament, envia el recursmés proper per poder fer un electrocardiograma i confirmar la sospita d’IAM. Un cop realitzat el diagnòstic, la Central de Coordinació Sanitària del SEM activa el Codi infart i alerta a l’hospital de destí. D’aquesta manera, quan el pacient arriba a l’hospital, tant l’equip com el laboratori d’hemodinàmica estan preparats per practicar ràpidament un cateterisme, i aconseguir la desobstrucció de l’artèria afectada.

La sotscap territorial del SEM a Lleida i l’Alt Pirineu, la Sra. Montserrat Navarra, destaca la importància del CODI IAM, com a eina de coordinació entre diferents nivells assistencials permetent la detecció i activació del codi de manera precoç.

La Sra. Navarra afegeix que “el benefici encara es fa més evident en zones allunyades on l’activació del codi IAM permet iniciar el tractament prèviament a l’arribada del pacient a la sala d’hemodinàmica, fet clau per minimitzar les possibles seqüeles”.

Per altra banda, una de les millores que ofereix aquesta nova revisió, és que es contemplen criteris de detecció que abans requerien una especialització major, i això es tradueix en un increment en la identificació d’infarts que haurien pogut passar desapercebuts.

EL Codi IAM (Infart Agut de Miocardi)

La cardiopatia isquèmica és una de les principals causes de mortalitat en la societat actual, i dins d’aquestes, la síndrome coronària aguda amb elevació del segment ST és la que s’associa amb majors taxes de mortalitat. El seu pronòstic depèn de la rapidesa en la seva detecció i el tractament de reperfusió, és a dir, de solucionar l’obstrucció de l’artèria afectada.

L’any 2005 es va iniciar l’elaboració d’estratègies de millora de l’atenció d’aquests pacients. L’any 2009, el Departament de Salut, el Sistema d’Emergències Mèdiques i la Societat Catalana de Cardiologia, van implantar el Codi IAM a tot Catalunya amb l’objectiu de definir un procediment d’actuació per reduir els temps d’atenció sanitària, incrementar els tractaments de reperfusió i disminuir la mortalitat i les seqüeles dels pacients.

L’any 2022, a Catalunya es van atendre un total de 4.605 Codis Infart dels quals el 36,52% van ser atesos pel SEM, en domicili o en via pública. Del total de Codis Infart, el 6,1%, (286) van tenir com a hospital de destí l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. La meitat de les persones ateses tenien menys de 65 anys, el 73,7% van ser homes i el 26,3 dones.

Comparteix

També t'interessarà